7 неверојатни факти за соновите

2544.jpg

Сонувањето е едно од нај мистериозните и интересни искуства во животот.

Во минатото уште во времето на старите Римјани соновите биле запишувани и толкувани, бидејќи според верувањата тие претставувале комуникација со боговите.

Денеска некој луѓе најкреативните идеи или решенија ги добиле на сон.

Што всушност знаеме за соновите?

1. Слепите луѓе сонуваат

Луѓето кој го изгубиле видот после раѓање , може да гледаат слики во нивните сонови. Доколку пак слепите луѓе кој што се родени така, не гледаат слики во нивните сонови, но исто така сонуваат сонови во кои ги активираат сетилата за мирис, допир и звук.

2. Може да имате од 4 до 7 сонови во една ноќ

Иако не сите се сеќаваме на соновите, во просек секој човек сонува по еден сон на секој поминат час.

3. Мажите и жените сонуваат различно

Според одредени истражувања, во поголем дел од случаевите во соновите на мажите, ликовите се најчесто мажи, доколку пак присуството на ликовите во соновите што ги сонуваат жените се гору доле подеднакво мажи-жени.

4. Можете да доживеете оргазам додека сонувате

Да. Исто како и оној на јаве, но без влажни резултати.

5. Црно – бели сонови

Сонувањето на црно-бели сонови е покарактеристично за луѓето кои имаат над 55 години, кои пораснале во времето кога имало црно- бела ТВ.

Откако на пазарот се појавуваат медиумите во боја , бројот на лица што сонувале црно- бели сонови постепено опаѓал. На пример денешните студенти опколени со развојот на технологијата , не сонуваат црно – бели сонови воопшто.

6. Соновите инспирираат идеи

Некои сонови се бесмислени и неразбирливи за самите нас. Но, некои сонови можат да ни дадат одлична и креативна идеја. Неколку иновации настанале на овој начин како на пример машината за шиење, филмот Терминатор , пребарувачот Гугл, теоријата на релативност на Алберт Ајнштајн и др.

7. Месечарење

Месечарењето е карактиристично за време на цврстото спиење. Се рефлектира најчесто кај помали деца на тој начин што спијат и прават одредени активности. Исто така и возрасните луѓе месечарат.

Ова е појава каде што правиме одредени активности и не превземаме никаква одговорност. Колку што може да биде фасцинантно, толку и застрашувачко.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail