8 работи кои треба да ги знаете доколку имате 0 крвна група

12318_221118113134884_800x500.jpg

Човечката крв најпрво е класифицирана во 4-те добро познати типови во првата деценија од 1900-тите од страна на австрискиот лекар Карл Ландштајн. Не е тајна дека е важно да се знае типот на крв за вонредни ситуации, бидејќи таа информација е есенцијална за безбедни трансфузии. Излегува, сепак, дека карактеристиките на крвната група, исто така, можат да влијаат на нашето здравје и како што веруваат некои луѓе, и на нашето богатство и личност.

Ние ги проучувавме научните факти и љубопитните теории за типовите на крв и прочитајте што откривме.

КАКО СЕ ОДРЕДУВААТ КРВНИТЕ ТИПОВИ?
Типовите на крв или крвните групи се класифицирани според присуството или отсуството на одредени антигени кои можат да предизвикаат имунолошка реакција кога му се туѓи на телото. Овие антигени можат да го направат имунолошкиот систем на пациентот да ја нападне трансфундираната крв. Ова е причината зошто е толку важно да се знае вашата крвна група и да се биде свесен за безбедното мешање за трансфузија на крв.
КРВНИ КАРАКТЕРИСТИКИ
Постојат 4 главни крвни групи утврдени со присуство или отсуство на А и Б антигени во површината на црвените крвни клетки и А и Б антитела во плазмата. Во прилог на A и B антигените, постои протеин наречен Rh фактор кој може да биде присутен или отсутен. Севкупно, ова содржи 8 типови на крв: A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+ и AB-. Крвта од типот О не содржи ни А и Б антигени во црвените крвни клетки, туку има и А и Б антитела во плазмата. Тип О+ е најчестиот тип на крв кој учествува со 37% – 53% од луѓето во различни етнички и расни групи.

ЛУЃЕТО СО КРВ ТИП О СЕ УНИВЕРЗАЛНИ ДОНАТОРИ
Луѓе со тип О+ крв може да ја донираат крвта на сите 4 групи, но само на лица со RH позитивна подгрупа (О+, А+, Б+, АБ+). Еритроцитите од О-тип може да се трансфузираат на сите 8 подгрупи, што го прави универзален крвен тип кој секогаш е потребен за итна трансфузија. Типот на О- крв се трансфундира во итни случаи кога е важно да се спаси животот на пациентот пред да се заврши испитувањето на вкрстената матрица. Освен тоа, типот О- крв е најбезбеден за новороденчиња чии имунолошки системи се недоволно развиени.

ЛИЧНОСТИТЕ ОД ТИП О МОЖЕ ДА ПРИМААТ САМО КРВ ОД ТИПОТ О

Луѓето со тип О+ можат да примаат крв од луѓе со О+ и О- типови, додека оние кои имаат тип О- крв може да добијат само од иста крвна група, односно О- тип. Во итни случаи кога типот на О- крв е недостапен, може да се замени со тип О+ крв.

ЗДРАВСТВЕНИ РИЗИЦИ
Според научниците, постојат начини на кои биохемијата во крвта го одредува нашето здравје. Иако влијанието на крвните групи врз нашето здравје сѐ уште е под истрага, постојат одредени теории за здравствените ризици и придобивки за луѓето со различни видови крв. Се смета, особено, дека луѓето со О крвна група можат да бидат поподложни на некои бактериски и вирусни инфекции од другите крвни групи, вклучувајќи ги и тешките како што се чума, колера, заушки и туберкулоза. Некои студии, исто така, покажуваат дека лицата со крвен тип О имаат 35% повисока инциденца на дуоденални улкуси во споредба со луѓе со А, Б и АБ крвни групи.
ЗДРАВСТВЕНИ ПРИДОБИВКИ
Луѓето со крв тип О имаат најнизок ризик за развој на коронарна срцева болест во споредба со луѓе со А, Б и АБ крвни групи. Истражувањата покажуваат дека лицата кои немаат О- тип на крв имаат 25% повисок ризик за развој на рак на панкреасот отколку луѓето со О+ крвен тип. Што е уште поважно, луѓето со крвен тип О имаат помал ризик за развој на болести на циркулацијата и когнитивни нарушувања. Сепак, одржувањето на здрав начин на живот и управување со ризик фактори на здравјето е од клучно значење за избегнување на болести, без разлика каква крвна група имате.

Можеби сте слушнале за таканаречените „диети на крвта” кои тврдат дека јадењето одредени производи што одговараат на вашата крвна група ќе ви помогнат да останете здрави и фит. И покрај нивната голема популарност, диетите според крвната група немаат научни докази и не се универзално признати. Нутриционистите сугерираат дека е подобро да се следи персонализирана диета со оглед на вашата индивидуална здравствена состојба, наместо диета поврзана со вашата крвна група.

ТИПОВИ КРВ И НИВНИТЕ ЛИЧНОСТИ
Влијанието на крвниот тип врз карактеристиките на луѓето е прилично дискутабилно, но оваа теорија е многу популарна во некои земји, особено во Јапонија. ТВ-емисии, весници и списанија често објавуваат хороскопски листи и романтични графики за компатибилност, додека јапонските манга, аниме и видео-игрите ги споменуваат крвните типови на ликовите. Јапонците веруваат дека луѓето со крвен тип О се великодушни, страсни, општествено и финансиски успешни и дека најдобар романтичен пар се наоѓа помеѓу типот на О и типот на А луѓе.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail