Ако користите Гугл Хром ова треба да го прочитате, се воведуваат новости за лозинките

Ako-koristite-Gugl-Hrom-ova-treba-da-go-prochitate-se-voveduvaat-novosti-za-lozinkite.jpg

Ако користите Гугл Хром ова треба да го прочитате, се воведуваат новости за лозинките

Новата верзија на популарниот Интернет пребарувач – Хром 88, е објавена на почетокот од неделата, а на корисниците им носи нови функции наменети за заштита на нивните лозинки и податоци.

Покрај проверката на сочувани лозинки, да се да утврди дали некоја од нив е компромитирана, Хром ќе ги предупреди корисниците ако нивната лозинка е премногу „слаба“ односно лесна за да биде безбедна. Доколку е потребно да смените било која од лозинките претходно сочувани, постои ново подесување кое е поедноставно.

Хром ќе ве извести и кога лозинката се смета за „слаба“, ако лесно може да се погоди бидејќи е прекратка или затоа што како лозинка користите познат збор како на пример вашето име или некое место. Во секој случај „слабите“ лозинки добиваат посебен дел во одделот за лозинки, а Хром ќе ве праша дали сакате да ги смените.

Гугл за оваа намена додал и нова функција која ја олеснува промената на сочувани лозинки. Оваа функција на Хрон-88 ќе се појави во текот на наредните недели.

Извор: kurir.mk

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail