БАЛКАНОТ КРИЕ ТАЈНО, УНИКАТНО МЕСТО: Сте слушнале ли за Островот кој наликува на отпечаток од прст? (фото)

20170312124323.jpg

Хрватска поседува 78 острови и 500 помали островчиња, а и секој од нив има своја сопствена историја и место. Но можеби најпопуларен е еден кој наликува, гледан од воздухот, на огромен отпечаток. Тој го носи името Баљенац (Baljenac).

Малиот остров се наоѓа во архипелагот Шибеник (Sibenik) во Јадранското Море и е со површина едвај 0,14 метри метри, но е уникатен. Целосно е покриен со изградени рачно ѕидови кои видени одозгора личат на линиите од човечки прст. Затоа и го споредуваат со отпечаток.

Ѕидовите се градени во подолг временски период и се користат главно за земјоделски цели. Тие ги одредуваат границите на земјишната сопственост. Камењата се поставени така да одговараат еден до друг, бидејќи не е користен малтер при ѕидањето.

Целата должина на системот од камени прегради е 23 километри и 357 метри. Локалните не користеле никакви машини да ја изградат – само сопствените физички сили.

Повеќето од нив биле жители на соседниот остров Каприје(Kaprije) и пред еден век завладеале и со соседниот Баљенац .

Мажите ги носеле со чамци сопругите на островчето, за да работат на полето, а тие се упатувале потоа на риболов.

Денес нема многумина кои сакаат да се занимаваат со земјоделска работа на Баљенац, затоа почвата полека отстапува место на новорастечка борова шума.

Локалните власти испратија писмо до УНЕСКО со апел местото да биде прогласено за дел од светското културно наследство на организацијата.

Ако тоа се случи Баљенац може да стане уште попопуларна туристичка дестинација и еден од најистакнатите културни и историски симболи на Хрватска.

Ако се случи да минете крај водите на Шибеник, не пропуштајте да стапнете на малиот и сеуште недопрен Баљенац . Само имајте на ум дека нема пристаниште и треба да сте многу внимателни при засидрувањето на карпите да не го оштетат бродот.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail