Blog Classic Style

Двајца Македонци на листата на магазинот Форбс „30 под 30”

forbs.jpg

ријана Коскарова и Бојан Коскаров со нивниот модел на иновативно неформално образование – Creative Hub зе најдоа на листата „30 под 30” за 2019 година на магазинот Форбес. Оваа година листата вклучува претставници од 34 европски земји во 10 категории. Во категорија социјално претпримаштво се избираат млади кои преку своите бизнис идеи прават општествено добро, а Creative […]

Read more

Шокантно научно откритие: Ова суштество го сруши златното правило на еволуција

naucnik.jpg

Дејмијен Ескере, истражувач од Австралискиот национален униерзитет, инаку по потекло од Чиле, тврди дека дошол до историско откритие кое го руши “златното правило” на еволуција според кое животинските видови на можат да ги вратат карактеристиките кои ќе ги изгубат за време на еволуцијата. Австралиската државна телевизија ABC на својата страна ја објави приказната на Ескере […]

Read more

Повик за учесници за тестирање на веб платформи за образование

povik-za-ucestvo.png

СмартАп – Лабораторијата за социјални иновации во соработка со УНИЦЕФ и Министерството за труд и социјална политика, ги покануваат сите родители, наставници и воспитувачи да се вклучат во тестирање на квалитетот, соджината и корисничкото искуство на неколку веб решенија(веб-страна) за образование во текот на месеците февруари – март 2019. Целта е да се добие повратен одговор за веб-решенијата кои подоцна ќе […]

Read more

Ги запознаваме ретките болести: Хередитарен ангиоедем

retki-bolesti.jpg

Хередитарен ангиоедем (ХАЕ) е ретко заболување од кое во светот заболуваат 1:50.000 лица. Подеднакво е застапено и кај мажите и кај жените, кај сите жители без разлика на раса или боја на кожа. Лице заболено од ХАЕ добива отоци на различни делови од телото, било надворешно манифестирани (дланки, стапала, лице, усни, чело, итн.), или пак […]

Read more

ОТСЕГА ВО СКОПЈЕ СИТИ МОЛ МОЖЕТЕ ДА ГО ПОЛНИТЕ СВОЈОТ ЕЛЕКТРИЧЕН АВТОМОБИЛ

1-5.jpg

Скопје Сити Мол е првиот шопинг центар во Македонија каде што е поставена станица за полнење на електрични и приклучни хибридни возила.. Со поставување на полначот во Скопје Сити Мол, ЕВН продолжува со ширење на националната мрежа на јавно достапни полначи за електрични возила која во моментов брои повеќе од 40 полначи. Полначот во Скопје […]

Read more