Болести што ќе убијат најмногу луѓе во следните две децении

dali-vo-2018-kje-gi-pobedime-rakot-zaraznite-bolesti-avtoimunite-zaboluvanja_image.jpg

Научно истражување чии резултати се објавени во стручниот магазин Лансет Медисин џурнал, наведуваат статистика за најсмртоносни болести и тоа две години наназад, па се до научно втемелени предвидувања дури до 2040 година.

Земени се предвид 250 причини за смрт во 195 држави и територии и тенденција на раст на фатален исход покажуваат одделни заболувања додека научниците сметаат дека „топ трите“ уште долго нема да се менуваат.

1. Коронарна болест;

2. Инфаркт;

3. Респираторни инфекции;

4. Хронична опструктивна пулмонална болест;

5. Хронични болести на бубрезите;

6. Алцхајмерова болест;

7. Дијабетес;

8. Повредни на патување (патни и поморски несреќи);

9. Рак на белите дробови;

10. Дијареални заболувања;

11. Самоповредување;

12. ХИВ / СИДА;

13. Рак на црниот дроб;

14. Холестерол;

15. Карцином на ректумот;

16. Туберкулоза;

17. Вродени дефекти;

18. Предвремено породување;

19. Рак на дојка;

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail