brana.jpg

Кога во април лани на реката Рашка, во општина Рашка, речиси на границата со општина Нови Пазар, беше пуштена во работа новата преградна брана во Србија за одбрана на реката од пластичен амбалажен отпад, имало скептици, кои не веруваа во пилот проектот.

Поради обилните дождови минатиот викенд и пораст на водостоите, реката Рашка со себе го понела и наталожениот отпад од двите депонии од нејзините и бреговите од нејзните притоки на подрачје на новозарската општина. Таа количина отпад ако не беше запрена од браната на Батњика, тој би стигнал во Ибар, а понатаму и во поголемите реки.

Во компанијата „Секопак”, која во соработка со општината Рашка ја поставила оваа брана, пресметале дека за десет месеци на ова место се собрани преку пет тони амбалажен, воглавно пластичен отпад, а за само два дена минатиот викенд преку три тони.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail