valser-water.jpg

азираната вода е одличена за освежување, а сега има газирана вода која можете да ја купите и да придонесете за борбата против загадувањето. Valser, еден од многуте брендови кои ги прави Coca-Cola во Швајцарија, почна да ја карбонизира минералната вода со СО2 заловен од атмосферата.

Coca-Cola ги здружи силите со швајцарскиот стартап Climeworks кој прави опрема за заловување на јаглероди диоксидот. Паметните системи на Climeworks користи отпадна топлина за да го вшмука СО2 од воздухот и да го залови во филтер. Кога филтерот ќе се засити се загрева до температура од 100C, што е доволно топло за да се скинат хемиските врски.

Потоа се испумпува во резервоари кои Climeworks ги дистрибуира до своите клиенти, како што е Valser. Ова е многу корисен производ од еколошка гледна точка. Фактот дека Climeworks склучил договор со компанија од рангот на Coca-Cola покажува колкава е побарувачката за нивната технологија.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail