Црвениот кромид ги уништува клетките на ракот

kromidc1.jpg

Во борбата со ракот научниците се обложуваат на црвениот кромид поради уникатниот состав.

Научниците посебно се заинтересираа од супстанцијата од класата антоциани, одговорна за карактеристичната боја на овој зеленчук. Разјасни дека таа го забавува ширењето на туморите.

Освен тоа црвениот кромид содржи флавоноиден кверцетин кој ја намалува големината на туморите. Генерално антиканцерогениот ефект се постигнува од тоа дека кромидот ги активира биолошките механизми кои го принудуваат клетките на ракот да се самоистребуваат. Се создава крајно непријатна за туморите средина што ги нарушува се врските меѓу канцерогените клетки кои водат до супресијата на болеста.

Научниците обработувале клетки на ракот на цревниот такт со кверцетин, кој беше добиен од пет вида кромид. Најефикасен беше токму црвениот кромид, иако секој вид кромид влијае врз ракот.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail