Дали е опасно да пиете вода која стоела во текот на ноќта?

4798777815856b460d07ee188748349_v4-big.jpg

Прво што можеби ќе забележите е необичниот вкус на стоечката вода. Дали тоа значи дека се „расипала“?

Пред да одиме на спиење често земаме чаша вода или бокал да ни бидат на дофат на рацете, но можеби не сме свесни за опасностите коишто нè демнат.

Прво што можеби ќе забележите е необичниот вкус на стоечката вода. Дали тоа значи дека се „расипала“?

Во текот на ноќта водата била изложена на воздух и така го впила јагледиоксидот чијшто дел се претворил во карбонска киселина (го променила својот хемиски состав). Кога карбонската киселина ќе отпушти еден или два протони па ќе се претвори во бикарбонат или карбонат, тоа ја намалува пХ вредноста на водата поради што таа го менува вкусот.

Воедно, таа била изложена на бактерии и прашина, но тоа не значи дека веднаш ќе се разболите.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail