depresija.jpeg

Депресијата не е смртоносна. Најтешка компликација на депресијата е самоубиството. Две третини од болните прават суицид. Не е можно точно да се предвиди дали и кога депресивна личност ке направи суицид.

Почетокот и крајот на депресивната епизода претставува зголемен ризик од самоубиство. Посебно опасно е кога болниот ќе излезе од депресивната фаза бидејќи тогаш настанува процес на враќање на енергијата и силата што овозможува суицидално делување.

Општи фактори за суицидален ризик се:
 Присуство на психотични симптоми

 Претходни обиди за самоубиство

 Регистрирани самоубиства во семејството на болниот

 Постоење на разработен план за самоубиство

 Возраст од 45 години

 Зависност од алкохол

 Бес, анксиозност, агитација, безнадежност

 Одбивање помош

 Продолжен тек на депресивната епизода

 Недамнешно губење на некој близок или раздвојување

 Губење на физичкото здравје

 Невработеност

 Социјална загрозеност

 Осаменост (неоженети, неомажени, вдовци, разведени)

 Занемарување и провоцирачки став кон блиските особи

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail