Дирекцијата за култура и уметност на Скопје објавува конкурс за новинарски текст на тема: „Мостовите на Скопје”

Direkcijata-za-kultura-i-umetnost-na-Skopje-objavuva-konkurs-za-novinarski-tekst-na-tema-Mostovite-na-Skopje.jpg

Дирекцијата за култура и уметност на Скопје објавува конкурс за новинарски текст на тема: „Мостовите на Скопје”

По повод Денот на ослободувањето на Скопје, Дирекцијата за култура и уметност на Скопје во рамките на мултимедијалната манифестација „Денови на европско Скопје” која ќе се одржи во соработка со Градот Скопје и Канцеларијата на Европската Унија во РМ распишуваат конкурс за новинарски текст на тема: „Мостовите на Скопје” со општа насока дека авторските текстови треба да содржат проблемски, рефлексивни и визонерски аспекти за Градот и да ја афирмираат определбата за европско Скопје, без дневно-политички конотации.

Пристигнатите творби ќе конкурираат за три, непарични награди:

 • Првата награда – Лаптоп,
 • Втората награда – Андроид телефонски апарат и
 • Третата награда – Андроид телефонски апарат.

Секоја од трите награди мораат задолжително да бидат доделени, меѓу три од пристигнатите текстови.

Критериуми:

 • На конкурсот своите есеи можат да ги пријават новинари на медиумите (пред се) од Скопје, (но и новинари од медиумите во другите места на Република Македонија) кои се ангажирани во новинарството, било во работен однос, по договор на дело или новинари кои имаат хонорарен ангажман во електронските, во печатените, во радио-дифузните (ТВ-канали, радио-станици) и во интернет-медиумите (портали и блогови).
 • Текстовите се испраќаат под полно име и презиме (без шифра или псевдоним) и со контактите на кандидатот (назив на медиумот за кој есеистот работи на новинарски задачи, телефон, имејл, придружени кон неговиот потпис. Сите овие податоци се испишуваат еден под друг, на крајната лева страна од самиот почеток на текстот.
 • Секој автор може да учествува само со по еден текст.
 • Во рамките на темата „Мостовите на Скопје”, испратениот текст треба да содржи и сопствен, специфичен наслов.
 • Текстот треба да содржи од 400 до 500 зборови не сметајќи ги растојанијата, во фонт Аriel -12 со македонска поддршка.
 • Текстовите на други теми, со дневно-политички потходи и оние кои го надминуваат спомнатиот обем нема да бидат земени предвид.
 • Новинарите од различни етнички припадности, есеите можат да ги испратат во верзија напишана на својот мајчин јазик (во фонт Аriel -12, со поддршка на соодветнот јазик) и – во продолжение на истиот фајл – со превод на македонски.
 • Текстовите се испраќаат на e-mail адресата: [email protected]
 • Краен рок за испраќање на есеите е 31.10.2020 г.

За резултатите од конкурсот учесниците ќе бидат известени веднаш по донесувањето на одлуката на Комисијата на овој конкурс, пред свеченото врачување на трите наградени трудови.

Извор: vistina.com.mk

Што мислиш ти?
 • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
 • Mail