ДНК анализите покажуваат – Србите и Македонците се идентични со 96 проценти

DNK-Analiza-DNK-shutterstock_1000x0.jpg

ДНК анализите покажуваат дека разликите меѓу балканските народи се мали.

Над милион луѓе направиле тестови по што е создадена генетска мапа на Европа, а со тоа и генетска мапа на Балканот.

Балканската мешавина не е нешто необично.

Србите и Македонците се идентични со 96%, а исто и Србите и Босанците.

Хрватите имаат малку повеќе гени од Западна Европа.

Албанците се исклучок. Тие имаат гени кои се поклопуваат со луѓе кои живеат во Северна Африка, Мароко и Алжир, а во Европа се појавуваат во последните 2000 години и овие гени ги има претежно кај косовските Албанци.

Izvor: Al Jazeera

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail