Доколку овој закон помине, Американците на работодавците ќе мора да им даваат ДНК тест

dnk-test.jpg

Додека светот бил преокупиран со забраната на Трамп за влез на муслимани во САД, комитетот на американскиот Претставнички дом речиси незабележително одобрил предлог закон, кој би можел да го исфрли од рамнотежа животот на многу Американци.
Според тој закон, претпријатието би имало право да бара од вработените да поднесат резултати од ДНК анализа.

Американските и европските генетичари се ужаснати, истакнувајќи дека ДНК тестот мора да биде доброволен. Информациите за можни заболувања припаѓаат во сферата на приватноста, оценува Европското друштво за хумана генетика – “ESHG”.

Протестот на европските научници е разбирлив, бидејќи искуството покажуваа дека иницијативите во областа на биоетиката кога-тогаш ќе се пренесат и на Европа. Во овој случај, тоа би било погубно, бидејќи американските компании во иднина би можеле да ги користат интерните велнес-програми на претпријатијата, за да избегнат законски дефинирана заштита на приватната сфера во доменот на генетиката.

Кој нема да учествува во програмите на компаниите, кои вклучуваат генетска анализа, ќе биде казнет со значително поголеми трошоци од здравственото осигурување, а оние кај кои на основа на генетска анализа ќе се утврди зголемен ризик од заболување, ќе станат товар за компанијата, односно договорите нема да им се продолжуваат. Пред неколку години, во Германија здрава наставничка била преместена во администрација затоа што нејзиниот татко имал наследно заболување Хантингтонова хореа, пишуваSüddeutsche zeitung.

Ова е крајно нехумано, бидејќи работодавците треба да ги оценуваат вработените на основа на талентот и резултатите, а не на основа на нивниот генетски профил, посебно ако се има во предвид дека резултатите во повеќето генетски анализи утврдуваат само ризик, кој не значи дека лицето ќе се разболи.

Покрај тоа, многу луѓе не сакаат да знаат какви генетски ризици носат во себе, а кај ретките генетски пореметувања кои сосема сигурно предвидуваат одредено заболување, пациентите не можат да сторат ништо за да ја спречат, или да го одложат настапувањето на болеста.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail