Државата дава 4.000 неповратни евра за сопствен бизнис

c54272d7-0266-43c6-a633-24847b6976b9-mkd-138272.jpg

Агенцијата за вработување доделува 4.000 евра неповратни грантови за невработени лица, кои ќе покренат сопствен бизнис, а со оваа мерка предвидено е да се вработат 1.050 невработени лица и да се отворат околу 1.000 нови микро претпријатија.

Сите невработени лица кои се регистрирани во АВРМ, во наредните 10 дена ќе може да аплицираат во 30-те центри за вработување низ Македонија за добивање грант од 4.000 евра. Од оваа година, неповратите средства за отворање на сопствен бизнис се зголемени за 1.000 евра.

Министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими истакна дека програмата за самовработување вклучува обука за претприемништво, помош при развивање одржлив бизнис план и регистрирање на дејност, неповратни грантови во форма на опрема и материјали и менторство за време на започнување на бизнисот.

 

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail