ДЗС: Намален бројот на дипломирани студенти

studenti-1.jpg

10.12.2014., Slavonski Brod - Svecana promocija 176 diplomanata Strojarskog fakulteta. Medju njima su magistri inzenjeri strojarstva, diplomirani inzenjeri strojarstva, sveucilisni prvostupnici inzenjeri strojarstva, te inzenjeri strojarstva. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Во 2016 година, бројот на дипломирани студенти на додипломски студии на високите стручни школи и факултетите во Македонија е намален за 2,5 отсто во споредба со 2015 година. Од вкупниот број студенти 58 отсто се од женски пол.

Според податоците на Државниот завод за статистика, 80,5 отсто од вкупниот број дипломирани студенти  се редовни, а 19,5 отсто вонредни студенти.

Само 36 проценти, пак, од студентите дипломирале во рок, додека 64 проценти дипломирале по рокот.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail