Еве како да откриете дали некој ви го краде интернетот

internet.jpg

Мнозинството Wi-Fi рутери имаат вклучена заштита во почетните поставки. Ако ја погледнете листата со мрежи достапни во ваша близина, веројатно повеќето се заклучени. Сепак, некои рутери емитуваат отворена, незаштитена Wi-Fi мрежа со која може да се поврзе кој било и да ја користи без да внесува лозинка.

Како да ги откриете упадите во вашата Wi-Fi мрежа?

Најдобар, ако не и наједноставен начин е логирање во вашиот рутер и користење на неговиот интерфејс за да проверите кои уреди се поврзани. Тоа можете да го направите и со вашиот мобилен телефон, но се препорачува за таа цел да го користите компјутерот или лаптопот затоа што имаат поголем екран и затоа што мнозинството рутери не се оптимизирани за пристап со мобилен телефон.

Во полето за пребарување во програмата преку која пристапувате до интернет-страниците (без разлика дали тоа е Chrome или Mozilla Firefox) внесете 192.168.1.1 и притиснете Enter. Тоа ќе функционира за повеќето рутери, иако е можно некои модели да користат друга IP-адреса. Ќе ја пронајдете на самиот рутер или во упатствата за употреба. Рутерите меѓусебно се разликуваат, но сите би требало да имаат можност за прегледување на поврзаните уреди. Вас ве интересираат оние што се поврзани на Wi-Fi мрежата, па одберете ја таа опција или обидете се да ја филтрирате листата така што ќе го добиете она што ви треба.

Кога ќе ја отворите листата, веројатно за секој уред ќе пронајдете три податоци: IP-адресата, MAC адресата и името. Имајте на ум дека одредени уреди можат да ја прикажат и листата на сите поврзувања во историјата, а не само моменталните. Тоа значи дека не треба веднаш да паничите ако забележите дека на мрежата се приклучени уреди на луѓе кои не се присутни во тој момент.

Но, секако, треба да откриете дали можете да го препознаете секој уред што се поврзал. Тоа може да бара малку повеќе напор, па од корист би ви биле алатки како можности за филтрирање по MAC адреси.

Ако откриете некој што не би требало да го користи вашиот интернет, веројатно вашите безбедносни поставки не се наместени на соодветен начин, па соседите или минувачите можат да се поврзат со вашата мрежа. Затоа повторно логирајте се на вашиот рутер и приспособете ја лозинката.

За дополнително ниво на безбедност, можете да активирате и филтер кој на мрежата ќе пушта само уреди со одредени MAC адреси.

Ќе прашате што е тоа MAC адреса. Тоа се низа бројки и букви и таа низа е единствена за вашиот уред. Можете да ја најдете на лепенката на уредот или во менито со поставките. Ако поставите таков филтер, вашиот Wi-Fi ќе можат да го користат само оние уреди што ќе бидат препознаени од рутерот.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail