Eве кои професии се најплатени во Македонија

programer.jpg

Вработените во воздухополовството и во ИТ-компаниите се најплатени работници во земјава, а најниски плати имаат тие што се занимаваат со риболов и со кожарство, покажува најновиот извештај за исплатените плати што го објави Државниот завод за статистика.

Просечната плата во компјутерското програмирање е највисоката што ја регистирал државниот завод за стататистика во февруари. Програмерите во тој месец имале просечна плата од 49 180 денари.

Статистиката евидентира просечни месечни примања над 40 илјади денари и во складирањето и помошни дејности во превозот, производството на фармацевстки производи, во правните и сметководствените, како и во финансиско-услужните дејности.

Најниска просечна плата се исплаќа во производството на кожа, 11 799 денари, а потоа следат производство на облека, одржувањето на згради и животната средина, производство на мебел.

 

 

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail