mit-university-4701-pixabay.jpg

Колку е добра инвестицијата доколку се запишете на еден од најпрестижните универзитети во светот и покрај тоа што студирањето на овие универзитети ќе ве чини многу, покажуваат официјалните проекции за степенот на приходи за дипломирани студенти на високи -рангираните светски универзитети, како што се „MИТ“, „Стенфорд“, „Харвард“ и „Кембриџ“ …

Па така оној кој завршува „Харвард“ како солиден Б студент ќе заработува повеќе пари отколку најдобрите десет проценти дипломирани студенти од други универзитети.

Оној кој завршува Лондонската школа за економија треба да заработува просечно 38.000 фунти. Се разбира, најмногу ќе заработуваат стидентите кои дипломирале на „МИТ“, помеѓу 110.200 и 106.200 американски долари, а потоа и оние од „Харвард“ и „Стенфорд“, додека оние со „Caltech“ (Калифорнискиот Технолошкиот универзитет) ќе заработуваат 100.100 американски долари.

Професорот Драган Лончар со Економскиот факултет, кој има завршено магистерски студии во „Кембриџ вели дека поголемиот дел од родителите немаат пари да платат за студирање на овие универзитети па затоа студентите бараат стипендија.

“Најголемиот број на  студенти од кај нас, врвни студенти, со висок просек и супериорни резултати, одат на најдобрите универзитети во светот со целосна стипендија.”

Цените варираат од факултетите до факултетите, па дури и во рамките на самиот факултет во зависност од тоа замшто се работи во програмата. Познато е дека, на пример, „МБА“ програмите чинат две или три пати повеќе од стандардните магистерски програми, како и програмите наменети за деловни луѓе, кои имаат најмалку пет години работно искуство, и се на врвни менаџерски  позиции.

Јас во рамките на мојата на стипендија на  Кембриџ имав 7.000 фунти за дополнителни трошоци за период од три месеци. Но, во овие врвни универзитети, да бидам искрен, вие и немате време да трошите пари за ситни работи. Буквално, десет месеци работев од утро до вечер. Парите ги трошев на храна, сместување и книги “, вели Лончар.

Најдобри универзитети во светот 2018.

„МИТ“
„Стенфорд“
„Харвард“
„Caltech“
„Кембриџ“
„Оксфорд“
„УЦ Лондон“
„ИЦ Лондон“
„Чикаго“
„ЕТЦ Цирих“
Просечна цена на основните студии за странски студенти на првите десет универзитети:

MИТ $ 49,580 (за домашни и странски студенти)
Стенфорд $ 48,987
Харвард $ 44,990
„Caltech“ $ 48,111 + $ 1,797 на задолжителни такси
Кембриџ од 19.197 до 29.271 фунти
Оксфорд од 23.105 до 30.540 фунти
Универзитетскиот колеџ во Лондон од 17.710 до 23.710 фунти
Империал колеџ во Лондон 27.750 фунти
Чикаго $ 53,292
„ЕТЦ Цирих“ 1.298 швајцарски франци
Просечната цена на постдипломски студии за странски студенти на првите десет универзитети

МИТ $ 49,580
Станфорд 48.987 до 52.188 долари
Харвард (43.296 долари за првата и втората година, 11.258 долари за третата и четвртата година)
„Caltech“ $ 48,111 + $ 1,605
Кембриџ од 21.600 до 29.769 фунти
Оксфорд од 9,391 до 22,356 фунти
УЗ Лондон од 20.540 до 24.610 фунти
ИЦ Лондон
Чикаго $ 47,802 годишно
„ЕТЦ Цирих“ 1.298 швајцарски франци

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail