Фејсбук тестира функција која ќе ни кажува што имаме заедничко со луѓе, кои не ни се пријатели

facebook-770x450.jpg

Софтверските инженери на Facebook експериментираат со нова карактеристика што ќе ни овозможат да дознаеме повеќе за луѓето кои коментираат на јавните постови во социјалната мрежа. Идејата е да разбереме кои заеднички интереси и преференции ги споделуваме со нив. Кодното име за оваа функционалност е „Things In Common“ и е новата алатка на Facebook, со која ќе запознаеме нови луѓе и ќе ги додадеме кон нашите пријатели. За сега, „Things In Common“ е достапна за ограничен број на луѓе.

Веќе ќе гледаме различни ознаки кои нè информираат, на пример, кога непознат човек присуствувал во истото училиште или е дел од група која ја следиме. Па така Facebook ќе се обиде да нè охрабри да комуницираме со други луѓе кои коментираат на публикации, но не се дел од нашата листа пријатели, информира Engadget. На истиот начин ќе разбереме кој од другите корисници живее во истиот град како нас, без разлика дали им се допаѓаат истите места и многу други индикатори од овој тип.

Интеграцијата на таква функција ќе ги направи јавните дискусии за Facebook поинтересни и попривлечни за сите учесници. Компанијата специфицира дека податоците прикажани во „Things In Common“ се во согласност со поставките за приватност на секоја сметка. Постојат повеќе тестови за понатамошно подобрување на можностите на оваа нова алатка во социјалната мрежа. Нашата активност во повеќе јавни објави е добар начин за facebook да нѐ натера да трошиме повеќе време на нашите профили.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail