ФИКТ – нов Е+ договор со престижниот ИСЕП од Париз

Odrzan-priem-po-povod-uspehot-na-UKLO-na-drzavniot-Oratorski-natprevar.jpg

ФИКТ - нов Е+ договор со престижниот ИСЕП од Париз

Факултетот за информатички и комуникациски технологии /ФИКТ потпиша Еразмус + договор со престижниот француски институт ISEP  – Висок Институт за електроника во Париз. Станува збор за реномирана приватна инженерска школа којашто едуцира инженери во следниве области: електроника, информатика, телекомуникации и мрежи и мултимедиуми.

Формиран во 1955 година, и со скоро 6000 активни дипломирани, овој институт  развива партнерски односи со повеќе од 400 индустриски компании и има  програмска соработка со повеќе од 135 меѓународни институции како што се  Stanford University, TU Darmstadt, Texas A&M итн. Акредитиран е со Европскиот бренд за квалитет за инженерските програми на додипломски и мастер студии и со брендот од Францускиот Национален инженерски одбор за своите мастер студии. Истражувачките лаборатории реализираат истражувања и развој во областа на наноелектрониката, радио и телекомунациите и ИТ науките. Специјализирана во софтвер доменот и во компјутерското инженерство, оваа високообразовна установа учествува во бројни проекти финансирани од ЕУ и Француската влада.

Иницијативата за воспоставување соработка, преку Службата за МС, потекна од Францускиот Институт во Скопје, а по интензивната комуникација водена од продеканката за МС и наука, проф. д-р Андријана Боцевска, беше утврдена компатибилност во академската понуда што претставува добра основа за да се отпочне со размена на наставни кадри, а особено на студенти, за кои на ИСЕП постои комплетна понуда на англиски јазик.

Со овој Еразмус+ договор, бројот на склучени договори на УКЛО е 166, од кои за ФИКТ се 19.

 За подетални информации за ИСЕП на следниов линк  https://en.isep.fr/


Извор: УКЛО

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail