„Форд“ ќе започне да тестира самовозечки автомобили во Европа

Ford_EAPA1.jpg

Enhanced Active Park Assist controls steering, gear selection and forward and reverse motion to facilitate parking at a push of a button. The system can automatically enter and exit a parallel parking space, and can reverse the vehicle into a perpendicular space.

Ford најави дека во текот на следната година ќе започне со тестирање на самовозечки автомобили во Европа.

Главната цел на програмата е да се тестира и обезбеди целосна функционалност на самовозечкиот систем при премин од држава во држава, помеѓу кои сообраќајните знаци и сигнали за сообраќај може да се разликуваат.

Ford веќе тестира самовозечки автомобили во САД, а првиот комерцијален модел со самовозечка технологија ниво 4 (без волан и педали) се очекува во 2021 година, како дел од системот Car Sharing.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail