ФТБЛ со учество на Еразмус+ проект во Данска

019bc5d33dccc9531c78434d586e08fe_XL.jpg

Во периодот од 17 до 25 ноември 2019 година, м-р Цветанка Ристова-Магловска учествуваше на Еразмус+ проектот “Sustainable Entrepreneur Ship: Sailingto Success”, организиран од InterCollege во Слетестранд, Данска.

30 учесници од Романија, Бугарија, Италија, Грција, Северна Македонија, Хрватска и Данска се собраа во Данска за да промовираат соработка помеѓу организациите во програмата на Европската Унија Еразмус+ земји, со цел да се поттикне претприемништво кај младите и да се тестираат нивните идеи за проекти и да се создадат конкретни предлози за промовирање на претприемачкиот дух кај младите преку користење на најдобри практики.

Проектот ги претстави концептот на долговечност, осигурувањето на долготрајни добра, вредности или услуги: зачувување на тековните ресурси за идните генерации (одржливост) и развој на единствени решенија на долг рок (претприемништво) како заедничка основа помеѓу претприемништвото и одржливоста. Посетата беше со цел да придонесе во подобрување на вештините и компетенциите на младите за тоа како да се вклучат и станат одржливи претприемачи.

Во рамки на проектот, неколку организации имаа своја презентација и беа посетени како примери за одржливи бизниси.

1. Oxfam IBIS е непрофитна организација која работи за „еднаков“ свет каде што сите луѓе имаат еднаков пристап до образование, влијание и ресурси. Oxfam IBIS работи со развој во избрани земји во развој и се бори за причините за сиромаштијата и нееднаквоста, како во Данска така и на меѓународно ниво.

2. Nordic Folkecenter е основан во 1983 година со цел развој и тестирање на технологии за обновлива енергија што ќе ги заменат фосилните горива и атомската моќ и ќе промовира одржливост, еластичност и развој на локалните заедници ширум светот. Во соработка со целната публика на центарот, малите и средни бизниси, тим инженери и биолози постојано развиваат нови производи поврзани со животната средина со висока содржина на знаење.

3. Better World Fashion е одржлива модна компанија која произведува кожни јакни од рециклирани материјали. Тие ја трансформираат употребената кожа, отфрлените пластични шишиња и рециклираниот метал во нови модерни кожни јакни. На овој начин, тие имаат за цел да го намалат негативното влијание на модната индустрија врз животната средина. Сите нивни производи се изработени од 98% повторно употребени материјали и се произведуваат во Полска. Нивната цел е да го револуционизираат начинот на кој продаваме и носиме облека. Можете да ја купите вашата јакна. Но, исто така можете да ја изнајмите. Без оглед на тоа, можете едноставно да ја вратите јакната, откако ќе помислите дека е време за нешто ново во вашиот живот. Можете да нарачате нова јакна, а деловите од претходната јакна ќе станат дел од новата јакна.

4. AKKC (Aalborg Kongres & Kultur Center) со повеќе од половина милион гости кои присуствуваат на музика и театар, саеми, изложби, состаноци и конгреси на годишно ниво, Центарот за култура е еден од најголемите и најфлексибилни центри на конгреси и култура во Скандинавија. Покрај тоа, тие се единствено ISO-20121 сертифицирано место за одржлив настан во Данска.

Учесниците во проектот беа сместени во хотелот Feriecenter Slettestrand, кој е уште еден пример за одржлив бизнис кој нуди сместување во станови и ресторан со органска, одржлива храна. Ресторанот дава голем фокус на домашната и одржливата храна инспирирана од природата што нè опкружува. Нивните готвачи вложуваат голем напор да ги користат најдобрите производи од локалните произведувачи, со голем фокус на благосостојбата на животните и еколошката одржливост.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail