asistenti.png

Град Скопје ќе ангажира 20 невработени лица од социјално ранливите категории да работат како образовни асистенти, персонални асистенти и негователи на стари и изнемоштени лица. Десетмина од нив ќе работат со средношколци кои имаат посебни образовни потреби, а по пет лица ќе бидат ангажирани за работа со лица со телесна попреченост и како негователи.

Услов за аплицирање е лицата да имаа диплома за завршено високо образование како дефектолози, педагози или професори по одделенска настава. Во рамки на проектот ќе имаат и платена обука, а месечениот надомест за нивниот ангажман ќе изнесува 9000 денари.

10те образовни асистенти ќе работат во 9 средни училишта, а нивниот ангажман ќе трае девет месеци.

Од сојузот на лица со телесен инвалидитет Мобилност од Скојпје информираа дека од 50 анкетирани членови, само 8 се пријавиле за користење на услугата – персонален асистент, додека за бројот на стари лица на кои им се потребни негователи нема информација.

Градските власти велат дека корисниците на сите предвидени услуги од проектот, веќе се селектирни и добиена е согласност за нивно учество.

ВИДЕО НА СИТЕЛ

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail