kultura.jpg

Во 2017-та година, домаќинствата во рамките на Европската унија (ЕУ) потрошија 8,5% од вкупните трошоци од финалната потрошувачка за рекреација и култура, според статистичкото истражување на „Еуростат“.

Овој вид расходи изнесува 4,6% од бруто-домашниот производ на ЕУ, или 710 милијарди евра – 1.400 евра за секој граѓанин на блокот.

Земјата чии жители го трошат најголемиот процент од нивната вкупна потрошувачка за рекреација и култура е Данска (11,5%), по што следуваат Шведска (11%) и Финска (10,5%). По нив следат Словачка (10,4%), Холандија (10,1%) и Австрија (10%).

Во средината на листата се Латвија и Малта (9.9%), Велика Британија (9.8%), Германија (9.5%), Чешка и Словенија (9.4%).

Под 8,5% се Литванија (8,5%), Белгија и Естонија (8,4%), Франција и Полска (8%), Бугарија (7,9% 7%) и Унгарија (7,6%).

На дното на листата се Кипар (6%), Ирска и Луксембург (5.9%), Романија (5.8%) и Грција со 4.6%.

Во периодот 2007-2017 година, учеството на рекреативните и културните ресурси во вкупните расходи на домаќинствата во ЕУ се намали во многу земји-членки на блокот, вели „Еуростат“.

Финска (1.8%) пријави најсериозен пад, по што следуваат Словенија (1.6%), Ирска (1.3%) и Белгија (1.2%).

Словачка (1,4%), Литванија (1,3%) и Романија (1%) се најзначајни.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail