Хоризонт 2020 последен и најголем повик „European Green Deal”

mon.jpg

Чивнинг стипендии на британската влада

Вредност на повикот : 1 милијарда евра.
Краен  рок за аплицирање: 26 јануари 2021 година
Избраните проекти треба да започнат во трет квартал на  2021 година

Линк: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-search

Повикот за „Green Deal” се разликува од претходните повици на Хоризонт 2020 година со оглед на итноста на предизвиците што ги решава и има за цел видливи резултати на краток и среден рок, но со перспектива на долгорочни промени. Со иновација во центарот на активностите, оваа инвестиција ќе ја забрза одржливата транзиција кон неутрално климатска Европа до 2050 година.


Проектите финансирани според овој повик се очекува да дадат резултати со опипливи придобивки во десет области.

-Осум тематски области што ги рефлектираат клучните работни текови на Европскиот зелен договор:

    1.Зголемување на климатските амбиции

    2.Чиста, прифатлива и безбедна енергија

    3.Индустрија за чиста и циркуларна економија

    4.Енергија и енергетски ефикасни згради

    5.Одржлива и паметна мобилност

    6.Фарма на вилушка

    7.Биодиверзитет и екосистеми

    8.Средини со нулта загаденост, без токсични средств

-Две хоризонтални области:

    1.зајакнување на знаењето

    2.зајакнување на граѓаните

кои нудат подолгорочна перспектива во постигнувањето на трансформациите утврдени во Европскиот зелен договор.

Инвестицијата од една милијарда евра ќе продолжи да ги гради европските системи за знаење и инфраструктури. Повикот вклучува можности за меѓународна соработка во решавањето на потребите на помалку развиените нации, особено во Африка, во контекст на Парискиот договор, како и на Целите за одржлив развој (СДГ).

Извор: МОН

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail