Институтот „Макс ван дер Штул“ ќе биде партнер на конзорциумот на проектот „Fakespotting“ финансиран од Европската Комисија под грантот за стратегиски партнерства на Еразмус +

Institutot-Maks-van-der-SHtul-kje-bide-partner-na-konzorciumot-na-proektot-Fakespotting-finansiran-od-Evropskata-Komisija-pod-grantot-za-strategiski-partnerstva-na-Erazmus-.png

Институтот „Макс ван дер Штул“ ќе биде партнер на конзорциумот на проектот „Fakespotting“ финансиран од Европската Комисија под грантот за стратегиски партнерства на Еразмус +

Главната цел на проектот е иновација во областа на писменоста на дигиталните информации и улогата на високото образование во подобрувањето на капацитетите на луѓето да управуваат со комплексни информации, да размислуваат автономно и креативно, да ги користат ресурсите паметно (вклучувајќи ги и дигиталните) и да бидат издржливи. Проектот се соочува со приоритетот на „отворено образование и иновативни практики во дигитална ера“.

Целите, активностите и конечните резултати ќе иновираат дигитални методи и алатки за учење во ВО и образованието на возрасните, справувајќи се со он-лајн дезинформациите. Проектот ќе биде координиран од Универзитетот во Болоња. Другите партнери ги вклучуваат: Универзитет во Лојола (Шпанија), Меѓународната и консултантска агенција за мобилност (Шпанија), Пагела Политика (Италија), ГЛОБСЕК (Словачка), Универзитет Матеја Бела (Словачка), Универзитет во Тирана (Албанија) и Школата за новинари од Нови Сад (Србија).

Проектот ќе заврши во 2023 година.

Извор: УЈИЕ

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail