Тешко ми е да го споредувам образовниот систем на двата универзитета, затоа што не следев ниту една настава тука во Скопје. Сепак, за време на мојот стаж, многу разговарав со локалните студенти и соработници и забележавме некои разлики меѓу двата универзитета. Мислам дека најголемата разлика е употребата на англискиот јазик.

  1. Вие сте во Македонија како практикант на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) и компанијата за спин-оф Vision Dynamix. Како дојде до реализација на вашето практично учење на еден македонски факултет откако сте на магистратура во Белгија?

- Барав и сакав да одам на пракса во странство затоа што навистина сум заинтересирана за учење за други земји и култури. Некои од моите белгиски пријатели се дел од локалниот комитет ИАЕСТЕ и така почнавме да зборуваме за нивните понуди. Оваа пракса веднаш го привлече мојот интерес, бидејќи нуди можност за работа на проект од почеток до крај. Исто така, ми се допадна фактот дека стажирањето се одвива на Универзитет. Тоа е млада и динамична средина со многу експерти, како и совршено место за откривање на реалниот свет за истражување и развој.

Покрај интересната пракса, Македонија нуди и голем број општи активности за кои дефинитивно се интересирам. Земјата има прекрасна природа. На пример, голем број езера и планини. Исто така, има долга историја, што го покажува големиот број цркви и стариот дел на градот Скопје. Типично за инженер, ми се допаѓаат и нови работи. Сакам да видам како еволуираат работите, што е прикажано во новиот дел на градот и многуте архитектонски знаменитости. Понатаму, големиот избор на културни активности ме возбуди уште повеќе.

Откако сум тука со ИАЕСТЕ, добивам шанса да се запознаам со многу нови луѓе со различни образовни и културни потекла. Локалниот комитет организира многу активности за да може да го откриеме секојдневниот македонски живот и сите страни на Скопје.

  1. Може ли да направите мала споредба во процесот на образование и практична настава помеѓу двата система на образование? Што може да се спроведе од белгиското образование во македонското образование, односно што би било применливо во македонското образование од белгиското образование?

Тешко ми е да го споредувам образовниот систем на двата универзитета, затоа што не следев ниту една настава тука во Скопје. Сепак, за време на мојот стаж, многу разговарав со локалните студенти и соработници и забележавме некои разлики меѓу двата универзитета.

Мислам дека најголемата разлика е употребата на англискиот јазик. На мојот домашен универзитет имаме курсеви и повеќето проекти се на англиски јазик. Овде сите курсеви и проекти се на македонски јазик. Мора да учиме на англиски јазик тоа затоа што имаме многу меѓународни студенти, но исто така е позитивно за нашата кариера по дипломирањето, бидејќи повеќето компании се меѓународни. Англискиот јазик е главен во светот на технологијата и инженерството. Студентите тука можат да зборуваат и разбираат англиски, но понекогаш се малку срамежливи. Мислам дека тоа ќе се подобри кога ќе почесто ќе применуваат практична работа на универзитетот.

Втората разлика што ја забележав е фокусот на објавувањето. Во Белгија, професорите прават многу истражувања и ги објавуваат своите резултати низ целиот свет. Поради оваа причина, Ку Левен се смета за најиновативен универзитет во Европа (ранг-листа). Ова ги мотивира студентите го обезбедува универзитетот со пари.

Последната разлика што ја забележав е контактот со индустријата. Во Белгија, стажирањето не е задолжително. Можете да изберете дали сакате некое индустриско искуство или не. Тука во Скопје, треба да направиш подолга пракса. Мислам дека е добра работа да стапите во контакт со индустријата и да работите во различни компании. На овој начин, полесно е да се одлучи кои се вашите главни интереси.

Исто така постои и Центарот ИНОФЕИТ кој навистина ми се допаѓа. Идејата е да им овозможиме на студентите да работат на проект на компанија. Постои посебна соба каде што учениците може да работат и да ги запознаат луѓето од компанијата. Учениците стануваат вистински дел од тимот и мора да учествуваат во преговорите. Подоцна, тие се репрезентативни за своите работни места и се здобиваат со големо искуство.

  1. Ве молиме опишете го вашиот проект на кој работите на ФЕИТ и каде може да се примени?

Мојот проект е дел од проектот на спин-оф компанијата Вижн Дајнамикс (Vision Dynamix). На главниот проект му е потребно специфично и скапо беспилотно летало. За да го заштитиме беспилотното летало, развивме падобрански систем за заштита (Smartchute System), кој ќе се активира во случај на вонредна ситуација. Оваа иницијатива може да биде предизвикана од различни случаи: грешка на батеријата, неуспех на управувачот на флуидот, наведување за повеќе од 45°, слободниот пад или губење на контрола на пилотот. За откривање на итни ситуации ги користиме MPU-6050, кои вклучуваат жироскоп и акцелерометар, а податоците се обработуваат со Atmega328P-AU, спакувани во Arduino Uno. Системот е лесно прилагодлив и вклучивме автокалибрација на сите сензори.

Ние дизајниравме PCB којшто се вклопува во лансирачкиот систем на падобран. На овој начин, врските може да се направат на најдобар можен начин и да се зачува површина.

Кога ќе се открие итен случај, главното напојување ќе биде прекинато и ќе се активира падобранот. На овој начин, беспилотното летало може да слета безбедно без никаква штета. Системот Smartchute ќе гарантира зачувување на слетувањето ако леталото лета на височина од 15 метри или повеќе. Ова е доволно за системот кој го има апликацијата на Vision Dynamix.

Системот може да се користи во сите апликации на UAV. Секоја апликација има потреба од некои специфични прагови и друг падобран. Овие параметри зависат од тежината и брзината на беспилотното летало.

  1. Какво друштво се студенти те на FEIT, бидејќи освен праксата, работите со пријателите и колегите од Факултетот?

Луѓето од ФЕИТ навистина се пријателски и корисни. На мојот прв ден на работа, сите вработени во Vision Dynamix се претставија и ми ја покажаа целата зграда. Сите објаснија што точно прават и прашаа за моите интереси и специјализација. Бев добро прифатена и се чувствував добредојдена. Работам во просторијата на ИНОФЕИТ на Факултетот за електротехника и информациски технологии заедно со други студенти кои работат на различни проекти. Секој зборува англиски кога сум близу, што навистина го ценам. Знам дека тоа не е нешто на кое се навикнати. Студентите ми кажаа многу за Македонија, за нивните навики, за тоа како живеат овде и каде дефинитивно треба да одам или која храна и пијалаци треба да пробам. Тие се заинтересирани за мојот живот, исто така, имавме многу интересни и поучни разговори. Мислам дека тоа е големо искуство за сите нас.

Се разбира, се смееме и ги поминуваме паузите заедно. Луѓето во студентското бифе објаснуваат сè на англиски за да може да го имам оброкот што го сакам. Тие знаат дека сум од Белгија и за време на светското првенство го поддржаа и белгискиот тим. Сите овие мали напори ме „натераа“ да се чувствувам навистина добредојдено. Јас сум навистина среќна што добив шанса да работам во таква гостопримлива животната средина.

  1. Кој го финансира вашиот престој и пракса во Македонија?

Мојата пракса е платена. Може да ја платам киријата за мојот стан и да купам  храна. Бидејќи патуваме и правиме многу активности, мојата плата не е доволна. Родители ги финансираат останатите трошоци.

  1. Ги поканивте вашите родители да дојдат во Македонија. Кој е мотивот и што би им препорачал да видат во нашата земја?

Моите родители и сестрите ја посетија земјата четири дена. Дојдоа тука за да ме посетат и да дознаат повеќе. Во Белгија не знаеме многу за македонската култура и навики.

Прво, поминавме еден ден во Скопје за да го видиме центарот на градот со Старата чаршија, музеите, убавите статуи и мостови и сите други знаменитости. Учествувавме на слободна прошетка по Скопје (Free Skopje Walking tour), што е интересно затоа што добивате повеќе информации за сите знаменитости.

На вториот ден, отидовме во кањонот Матка. Мислам дека е најубаво нешто што може да се види во близина на Скопје. Природата и пештерата се навистина импресивни. Може да одите да пешачите, да одите  со кајак или да ја посетите пештерата со чамец.

Следниот ден, го посетивме Катланово, мало село на 30 километри од Скопје. Интересно е да се види разликата помеѓу метропола како Скопје и едно мало македонско село. На овој начин добивате поширок впечаток за животот во Македонија.

На последниот ден заедно отидовме на Водно. При посетата на Скопје, тоа мора да се види. Погледот на врвот е навистина импресивен и се наоѓате до нозете на големиот Милениумски Крст, кој е на врвот на планината и е навистина привлечен и видлив речиси од секоја точка во градот.

 

 

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail