Ирска во целост ќе престане да вложува во необновливи извори на енергија

irska.jpg

Енергетската политика на поголемиот дел од светот се повеќе се концентрира на обновливите извори на енергија, напуштајки ги фосилните горива.

Овој чекор би требало позитивно да влијае на еко-составот на Земјата, намалувајќи ги ефектите од климатските промени и влијанието на индустриското производство на електричната енергија врз околината.

Некои земји како Норвешка и Исланд веќе се на пат кон целосно напуштање на необновливите извори, но изгледа дека Ирска би можела да биде првата која во целост ќе ги елиминира на државно ниво.

Имено, ирскиот парламент донесе одлука со која на државниот Фонд за стратешки инвестиции, што инаку располага со осум милијарди евра, му се забранува во иднина да вложува во која било индустрија поврзана со фосилни горива.

Овој предлог треба да биде преточен во закан во текот на наредните неколку месеци, откако ќе го ревидира државниот одбор за финансии.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail