kon.jpg

Ако прашате некого колку континенти имаме… тие ќе одговорат 6-7…а всушност, вистината е дека имаме нов, осми, тукушто откриен континент, наречен Зеландија.

Зеландија е геолошкиот континент кој ги опфаќа Нов Зенад и Нова Каледонија. Се состои од земјиште кое е претежно потопено во вода, но за време на леденото доба е над морското ниво.

Зеландија е 5 милиони km² што го прави еднаков на две третини од големината на нејзиниот сосед, Австралија. Тој се протега северно во Нова Каледонија и понатаму на југ од сопствените под-антарктички острови на Нов Зеланд. Нов Зеланд го сочинува најголемиот дел од Зеландија, кој не е потопен, по што следи главниот остров (Гранде-Тере) во Нова Каледонија. Во геолошката историја, овие острови беа главните планински масиви на овој континент, кога бил над морското ниво.

Според научниците, Зеландија се наоѓа исклучително близу до континентот Австралија, покрај брегот на Квинсленд, што е само 25 километри.

Но, што е она што го прави Зеландија континент, иако во моментов е 93% покриен со море?

Прво нешто што треба да се земе во предвид е дека голем дел од сегашните континенти, како што е Африка, може да биде покриен со море во далечна иднина и тоа нема да влијае на неговиот статус на континентот. За да се смета за континент, наместо за микро-континент или фрагмент на друг континент, потребни се одредени критериуми.

Следното е она што го разликува Зеландиа како осмиот континент на Земјата.

  • Се наоѓа над околниот поморски кат со своја карактеристична геологија;
    Таа геологија има добро дефинирана форма, а не скршен сет на висорамнини;
    Кората е подебела од подот на океанот околу неа;
    Исто така, помага да се објасни движењето на другите континенти откако Гондвана се распадна.
  • Вкупната површина на Зеландија над морското ниво (вклучувајќи ги езерата и реките) изнесува 286.655 km2 (110.678 sq mi). Нов Зеланд го сочинуваат огромното мнозинство на 267.988 km2 (103.471 sq mi или 93%). Тоталната површина на Нов Зеланд денес, што е дел од Зеландија, ги опфаќа двата главни острови наречени Северен Остров и Јужен Остров, како и многу околните помали острови, како Острвото Стјуарт. Одалечените острови се однесуваат на: Antipodes Islands, Auckland Islands, Bounty Islands, Campbell Islands, и the Chatham Islands на источната страна. Иако Kermadec Islands кои што припаѓаат на New Zealand денес, не се дел од Зеландија.

Островите што ја сочинуваат Нова Каледонија денес, се наоѓаат на северниот дел на Зеландија. Тие содржат околу 18.576 км2 (7.172 квадратни милји) или 7% од површината на надморска височина. Малиот остаток се состои од различни оддалечени острови под австралиска администрација, вклучувајќи го и Lord Howe Island Group, Norfolk Island, како и бреговите на  Elizabeth and Middleton.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail