Како би изгледал Гренланд без ледената покривка? (ВИДЕО)

ant.jpg

Научниците создадоа неверојатна визуализација на Гренланд – без ледената покривка. Изработено е од децениски податоци од истражувањето кое ги покажува положбата и обликот на подлогата на територијата и околното морско дно. Ова се критични информации потребни за да се разбере како огромниот остров би можел да одговори на затоплувањето на светот.

Ако се стопи целиот мраз на Гренланд, тоа би го зголемило глобалното морско ниво 7,42 метри. Ова е една од рафинираните статистички податоци што произлегуваат од новата компилација на податоците. Тоа е едноставна пресметка: ако ја знаете височината на врвот на ледениот слој и од тоа ја одземате висината на подлогата – добивате обем 2,9 милиона километри кубни.

„Тоа ни дава седум сантиметри повеќе од потенцијалот на нивото на морето – малку повеќе отколку што мислевме, но не и многу повеќе“, објаснува д-р Матие Моригем од Универзитетот во Калифорнија во Ирвин, САД.

„И причината за тоа е дека иако наоѓаме подлабоки фјордови и подлабоки долини, тие се многу тесни и ограничени по должината на страните на ледената површина. Внатрешноста, сепак, не се менува многу“.

Гренланд моментно губи речиси 260 милијарди тони мраз во океанот секоја година. Toa e многу, но никој не очекува итен колапс – барем со векови. Сепак, некои од одговорите за тоа колку бргу може да дојде до промени, ќе бидат во податоците на картата.

„Ако се обидувате да моделирате мраз, единствениот најважен влез е дебелината на мразот“, вели проф. Џонатан Бамбер. „Зошто е тоа така? Бидејќи брзината е пропорционална на четвртата дебелина. Затоа разликите во дебелината создаваат огромни разлики во брзината на мразот во нашите модели и на работи како термодинамиката бидејќи дебелиот мраз е потопол од тенкиот, и така натаму“, вели глациологот од Универзитетот Бристол во Велика Британија, за Би-би-си.

Во проучувањето на скриениот пејзаж научниците сега се прилично сигурни дека двата потока на мраз седат на врвот на долините, кои беа пресечени од реки што течеа низ Гренланд долго пред да има ледена плоча. Јасно е дека млечните води продолжуваат да ги намалуваат овие долини под глечерите подмачкувајќи го нивниот проток.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail