uci.jpg

Пред вас се единаесет стратегии кои треба да ги поттикнат ентузијазмот и самодовербата со цел да го направат процесот на учење продуктивен и да ги постигнете најдобрите резултати на испитите.

1. Направете договор со себе. Договорот во деловниот свет е нешто што обврзува. Тој е гаранција дека зборот ќе се одржи. Обврзете се дека ќе го положите испитот. Предвидете ги санкциите ако не го положите испитот. Како и во секој договор.

2. Не чекајте инспирација за учење. Започнете со учење во моментов. Бидете упорни, не дозволувајте ништо да ве одолговлекува. Најлесно е да се откажете.

Исполнете ги неопходните предуслови за учење:

– Уредување на просторот за учење
– Обезбедување на оптимална температура, светлина, влажност, постојано место (истата ситуација создава позитивни асоцијации за учење).
– О музиката. Позитивно влијае на емоциите и релаксира, го зајакнува умот, ја стимулира креативноста, го мотивира телото и го олеснува учењето. Важно е музиката да биде удобна, ненаметлива и тивка, за добро расположение.
– Бидете одморени (многу важно е да сте добро наспани).

4. Планирајте го учењето. Подготовката е 90% од успехот, предуслов за сè. Можете да научите лекција без план, но тоа драматично ќе ги забави ефектите од учењето. Треба да планирате за добри и брзи резултати. Направете план, ставете го на место каде што секогаш ќе бидете пред вашите очи и ќе се држите до него. Направете дневен, но исто така и месечен план. И придржувајте се кон тоа.

5, Постигнете малку успех на самиот почеток, бидејќи ништо не ве мотивира како успехот. Поделете ја лекцијата на делови. Ако го објасните процесот на учење на помали делови, материјалот нема да изгледа толку тежок и досаден. Кога ќе завршите со еден дел, пред да преминете на друг, ќе почувствувате задоволство од напредокот и психолошки ќе ве мотивира. Ќе забележите промена во расположението. Ќе бидете попродуктивни од кога било досега.

6. Користете ја стратегијата “снежни топки”. Многу добар начин да се мотивирате за учење е стратегијата за снежни топки. Како изгледа?

Отворете го упатството и најдете го најинтересниот дел за учење. Започнете го од тука процесот на учење. На овој начин ќе совладате една лекција, дел од книгата или поглавје на лесен и едноставен начин. Ова ќе ја зголеми вашата самодоверба и мотивација. Како снежни топки што се тркалаат и се креват, така и следните активности за учење ќе бидат врзани за првата успешна задача.

7. Не испреплетувајте неколку задачи. Постојат различни нарушувања за време на учењето. Сите од нив не можат да се отстранат. Но, она што можете да направите е да не си задавате неколку работи во исто време. Многу е важно да се фокусирате на една задача и да ја завршите најдобро што можете. Ова ќе го зголеми вашето ниво на мотивација, што значително ќе го зголеми процесот на учење многу побрзо.

8. Не гледајте негативно на грешките. Тие се важен дел од вашиот напредок во учењето. Ако не направите грешка, тогаш стагнирате, не се развивате, не напредувате. Успехот е резултат на подготовка, напорна работа и учење од грешки.

9. Размислувајте за иднината. Многу важен фактор за вашата мотивација за учење е иднината која сте ја дизајнирале. Учењето е чекор кон таа цел. Какви идни цели може да планирате?

Независност. Да бидете независни, да живеете од вашата работа.
Образование. Да се едуцирате во областите што ве интересираат.
Вештини. Да ги имате вештините што ги немате денес.
Вработување. Учењето може да ви даде подобра можност за работа.

10. Учете со вашиот пријател или колега. Ова може да биде многу полесно и поефикасно.

11. Наградете се за секој успех, при исполнување на задачата. Наградата создава позитивни асоцијации. Ова ќе ја зголеми вашата желба за успех.

Нека наградата биде лична, да почувствувте радост. Дефинирајте што е наградата однапред (на пр. Чоколада, омилена книга, одење во кино или театар …). Најголема награда пред се е да бидете горди на вашето учење.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail