Како да ја запрете тахикардијата за помалку од една минута?

tah.jpg

Многумина од нас го знаат чувствто кога срцето одеднаш забрзано ќе почне да ни бие. Денес ви нудиме две едноставни, но ефективни методи кои ќе ви помогнат да се справите со забрзано срцебиење. Читајте и чувајте се.

Потопување

Кога ќе дојде со нагла промена во телесната температура, срцебиењето се забавува. На овој начин нервниот систем го прилагодува телото на новите услови. Срцето најбрзо ќе „реагира“ на ладење на лицето, затоа што лицето е поблиску од другите делови на телото.

Затоа, кога човек има тахикардија, се препорачува следното:

Ставете ладна вода во длабок сад. Колку поладна, толку подобра, а ако имате мраз, ставете и мраз.

Задржете го здивот. Ако е потребно, притиснете го носот со прстите и нурнете во садот со главата и седете така неколку секунди.

Ако немате сад, земете ја водата во раце и натопете го лицето. Можете и да ја масирате кожата на лицето со коцки мраз, обрнувајќи посебно внимание на темето.

Маневрот Валсалва

Ова е начин да се влијае на вагусниот нерв, кој го контролира срцебиењето.

Овој маневар се изведува на следниот начин:

Земете длабок воздух и затегнете ги стомачните мускули.
Затнете го носот со палецот и показалецот, затворајќи ја устата и очите.
Обидете се да издиште низ носот и устата додека се затворени додека се уште ги затегнувате стомачните мускули.

Ниту еден од овие методи не смее да се користи кога тахикардијата е пропратена со тешки болки во градите или чувство на недостиг од воздух. Во такви ситуации, единствената опција е да повикате брза помош. И уште една работа: забрзано срцебиење во ситуации на возбуденост или вежбање е сосема нормална реакција. Ако тахикардијата се случува без очигледни надворешни причини, ова може да биде знак за сериозна болест и мора да отидете на лекар.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail