Камикацу – градот кој не произведува ѓубре

kamikacu-660x330.jpg

Размислете за жителите на Камикацу – мал град во планините на островот Шикоку во југозападна Јапонија, кои треба да го раздвојат ѓубрето во 45 различни категории.

Во центарот за собирање на отпад има одделни контејнери за различни видови на производи: весници, списанија, картонски кутии, метални капаци, пластични шишиња, алуминиумски конзерви, флуоресцентни светилки итн.

Градот првично управува со ѓубрето како и секој друг мал град во светот: фрлајќи ги во дивината или горејќи ги во домовите. Но, согорувањето на ѓубрето создава огромни количини на стакленички гасови, а депониите ја загадуваат животната средина.

Така жителите на градот решаваат да ги променат своите навики. Во 2003 година, тие го воведуваат концептот на нулта отпад, вели Amusing Planet.

Тоа е тешко за секого во почетокот. Перењето и сортирањето на ѓубрето одзема многу време.

Пластичните шишиња од соја и масло за готвење треба да се собираат одделно од шишињата што содржат минерална вода и зелен чај. Секоја пластична или хартиена етикета на шишињата треба да се отстрани. Весниците и списанијата мора да бидат собрани во чисти пакети. Правилата се безбројни.

Не постои систем за собирање ѓубре од домовите, така што жителите на градот треба да ги доведат во центарот за рециклирање сами.

Она што првично е огромен товар постепено станува начин на живот во Камикацу. Луѓето почнуваат да гледаат на ѓубрето поинаку. Тие стануваат повнимателни за она што го купуваат, како го користат, и како се справуваат со тоа.

На крајот, малиот град со малку над 1700 лица станува толку добар во рециклирањето што само 20% од ѓубрето оди во депонијата.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail