Карта покажува од кои земји најмногу луѓе се иселуваат – Еве каде е Македонија

mapa.jpg

Нова карта на Европа покажува од кои земји најмногу луѓе се иселуваат и каде заминуваат.

Држави како Македонија, Португалија, Хрватска, Црна Гора и Молдавија се соочени со фактот дека петтина од нивната популација емигрира. Од нашата земја се иселиле 24.8% од граѓаните.  Од Србија заминале 10.9%, а од Грција 8%. Од соседна Бугарија се иселиле 16.5% од населението.

Најголемо иселување има од БИХ, а тоа е поткрепено со фактот дека 1.6 милиони луѓе во 2015 година живееле во странство иако се родени во БиХ.

43.3% од населението ја напуштило БиХ, а од Албанија заминале 38.8%.

Од Ирска заминале 18.8% од луѓето. Од Британија емигрирале 5 милиони луѓе заклучно со 2015 година.

Во моќните и големи земји иселувањето е сосема мало. Од Франција си заминале само 3.3%, од Германија 5%, од Шпанија 2.7%.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail