Кина воведува застрашувачки надзор над луѓето

kina.jpg

Секој кој некогаш ги читал дистописките романи кои го опишуваат 24-часовниот надзор над цела популација, со непријатност ќе ја примат веста која доаѓа од Кина.

Дека Кина е земја со помали лични слободи од повеќето западни земји, не е никаква тајна. Но, плановите на владејачката Комунистичка партија во Кина звучат како да се препишани од некој од познатите дистописки романи на Џорџ Орвел или Алдоус Хаксли.

Имено, властите во Кина воведуваат нешто го нарекуваат “општествен кредит”, своевиден состав на бодување на секој поединец во општеството, кој на големо ќе ги одредува шансите на тие поединци во животот.

Во рок од неколку години, порачува кинеската Комунистичка партија, тој состав “ќе им дозволи на веродостојните слободно да шетаат насекаде, додека на дискредитираните ќе им отежни да направат најмал чекор”.

Како што јавува австралиски “ABC”, “општествениот кредит” во Кина е нешто како лична карта со бодови која ќе добие секој од 1,4 милијарди жители на Кина.

За што служи општествениот кредит? Ќе има двојна функција – граѓаните со висок општествен кредит ќе имаат ВИП третман во хотелите и аеродромите, евтини заеми, забрзан упис на најдобрите универзитети и пристап до најдобри работни места.

Секако, постои и друга страна на таа шема. Имено, оние со низок општествен кредит можат да добијат забрана за патување, забрана за вработување во државни и јавни компании, но и забрана за подигнување на кредит.

Овој орвелијански програм ќе се спроведува благодарение на “high-tech” надзорни состави, кои ќе ја контролираат вештачката интелигенција на која Кина интензивно работи со години.

Надзорните камери ќе бидат опремени со софтвер за препознавање на лица, скенирање на тела и гео-тракинг, за секој граѓанин на Кина да биде под постојан надзор.

200 милиони камери ќе контролираат баш се

На пример, мрежата од неверојатни 200 милиони “CCTV” камери ќе го следи секој чекор на луѓето. До која мерка секој чекор ќе биде важен, илустрира и податокот дека социјалниот кредит ќе биде намален за неколку бода ако личноста во продавница купи, на пример, преголема количина на алкохол. Но, тие бодови ќе се вратат ако купи пелени за бебе. Составот секој чекор на луѓето ќе го следи во живо, што значи дека сечиј општествен кредит ќе се ажурира постојано, во зависност од тоа што прави лицето.

Но, износот на општествениот кредит нема да зависи само од тоа што луѓето купуваат во продавница, туку и од тоа што прават или зборуваат пријателите и семејството на тоа лице. На пример, ако нечиј најдобар пријател или татко каже нешто негативно за власта, тоа негативно ќе се одрази на општествениот кредит на таа личност. Истото важи и за изборот на партнерот.

Апликациите на паметните телефони исто така ќе се користат за собирање на податоци на луѓето, односно постојано следење на нивното секојдневно однесување.

Најголемиот проект за општествена контрола во историјата

Во составот за бодување на граѓаните ќе бидат вклучени и традиционални извори на информации како официјални државни документации за секој поединец. Сите тие податоци на крајот ќе одредуваат колкав ќе биде општествениот кредит на поединците во Кина.

Во овој голем проект вклучени се повеќе компании кои работат под контрола на државата, за да ја координираат и конфигурираат оваа технологија и да го финализираат алгоритамот кој на крајот ќе одредува нечиј општествен кредит.

“ABC” наведува дека веројатно станува збор за најголем проект на контрола на општеството во историјата, односно за обидот целосно да се контролираат повеќе од милијарда луѓе.

Ако успее, ќе биде тоа првата дигитална диктатура во историјата.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail