Колку често ги гушкате вашите деца?

Hearing-Loss.jpg

Новото истражување покажа дека нежното допирање на детето може да помогне тоа да стане подруштвена личност…

Ова истражување, кое е објавено во августовското издание на невролошкиот журнал „Церебрал Кортекс“ покажа дека фреквенцијата, со која родителот го допира своето дете е поврзано со развојот на „социјалниот мозок“ на детето.

Што тоа всушност значи? За да ја спроведат оваа студија, истражувачите набљудувале пет годишни деца додека си играле со мајките и броеле колку пати мајките ги допирале. Потоа се сретнале со нив два дена подоцна и откриле дека децата, кои се допрени повеќе пати имаат повеќе активности во „социјалниот мозок“ (делот на мозокот, кој ни дозволува успешно да комуницираме со останатите човечки суштества).

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail