Колку плаќаат хрватските работодавци на сезонските работници

croatia-yacht-charter.jpg

Според последните податоци, се повеќе и повеќе работници од Србија одат кон Хрватска поради подобра работа, односно повисоки плати.

Месечно, работејќи на Јадранот, заработувам и до 2000 евра со сместување и храна“, наведе еден сезонски работник.

Хрватските работодавци не можат да пронајдат доволно работници во својата земја, па бараат по соседните држави. Се повеќе и повеќе се во потрага за нова работна сила, пишува сајтот Klikdoposla.com и наведува како сезонските работници се повеќе се осврнуваат кон Хрватска, а се помалку и помалку кон Грција и Црна Гора.

Најбараните занимања се оние од угостителството, а тука спаѓаат, конобари, собарки, кувари, шанкери, чистачи, и останат персонал… А, како што наведуваат, платата е сјајна, но, Србите кои одат во Хрватска да работат, мораат да се подготват за можната национална нетрпеливост.

Најдобро плаќаат малите ресторани, а најдобри услови за работа се во хотелите со 4 и 5 ѕвездички.

„За жал, дозволите за сезонската работа за нашите државјани е невозможна или речиси ретко може да се добие, исклучиво поради малиот број на кувари, зависно од квотата која ја носи Хрватскиот завод за вработување.

Заработката во Хрватска почнува од минимум 600 до 700 евра, конобарите 700 до 1200 евра (плус бакшишот), пица мајсторите 1000 евра, и куварите од 1000 до 2000 евра.

Николина Фарчиќ, раководителот на Цеха угостителско претпријатие, и на туристичките работници на Хрватската занаетчиска комора по овој повод вели:

Во туризмот на Дубровник во текот на сезоната има околу седум илјади работници. Половината се како „А-постава, постојано вработени, а останатите сезонци кои ќе недостастуваат, ги има околу 2000! Со недостатокот на работната сила веќе долго се бориме, а најмногу ни се потребни конобари и кувари. Голема е потрагата и за собарки за се поголем број на апартмани, за кој е потребна интензивна преквалификација.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail