Колку плата земаат наставниците во државите низ светот? – Македонија на дното

nastavnik.jpg

Професорите во Финска имаат автономија и треба сами да смислат наставен план, а во Словачка треба да ги научат децата да ја сакаат природата, па така минуваат по една седмица надвор од градот и учат работи за околината.

Untitled-4.jpg

Професијата наставник е една од најодговорните во светот, а треба да биде и една од најпочитуваните.

Иако целта на сите им е да го пренесат знаењето на помладите, работниот ден на наставниците во секоја земја е различен, па така во Јапонија тие работат по 54 часа неделно, додека во Франција само 18.

Какви се платите на наставниците во државите низ светот:

Луксембург – 10.000 евра

На наставниците се гледа како на интелектуална елита. Тие често студираат надвор и вложуваат многу во својата себенадградба. Во едно одделение не смее да има повеќе од 15 деца.

kolku-plata-zemaat-nastavnicite-vo-drzhavite-niz-svetot-kenija-iznenaduva-09.jpg

Германија – 6.000 евра

Ова е ценета професија во Германија. На децата им се дава многу малку домашни задачи, затоа што Германците веруваат дека ако децата седат долго во училиште, потоа треба да имаат слободно време за игра и забава.

kolku-plata-zemaat-nastavnicite-vo-drzhavite-niz-svetot-kenija-iznenaduva-02.jpg

Канада – 5.500 евра

Наставниците се авторитет и се ценат таму. Тие постојано се дообразуваат, а неделно работат по просечно 45 часа.

kolku-plata-zemaat-nastavnicite-vo-drzhavite-niz-svetot-kenija-iznenaduva-03.jpg

Јапонија – 5.250 евра

Во Јапонија покрај за образование, наставниците се должни на децата да им ги пренесат и традиционалните јапонски вредности и постојано се под будното око на јавноста. Јапонските наставници работат по дури 54 часа неделно.

kolku-plata-zemaat-nastavnicite-vo-drzhavite-niz-svetot-kenija-iznenaduva-04.jpg

Финска – 3.900 евра

Финските наставници имаат комплетна автономија и тие си подготвуваат наставен план независно еден од друг. Дури се во позиција да им помагаат на децата и да ги насочат при изборот на идната професија. Работат по 32 часа неделно и даваат малку домашни задачи.

kolku-plata-zemaat-nastavnicite-vo-drzhavite-niz-svetot-kenija-iznenaduva-05.jpg

Франција – 2.200 евра

Во Франција наставниците се во високата средна класа. По 6 години работа во едно училиште тие може да земат одмор од 1 година и да го задржат работното место. Има инспектори кои го проверуваат нивниот напредок и одредуваат на кое од 12-те нивоа се.

kolku-plata-zemaat-nastavnicite-vo-drzhavite-niz-svetot-kenija-iznenaduva-06.jpg

Словачка – 700 евра

Платите на наставниците во Словачка се дури под просекот за оваа држава и статусот на професијата во општеството не е на нивото на кое треба да биде. Инаку, таму се практикува 1 седмица напуштање на училиштето и минување време во природа, каде децата ја набљудуваат околината и учат работи за неа.

kolku-plata-zemaat-nastavnicite-vo-drzhavite-niz-svetot-kenija-iznenaduva-07.jpg

Кенија – 450 евра

Платите на наставниците во Кенија се меѓу највисоките во Африка, но и покрај тоа во училиштата има недостиг од наставници. Има само по 4 во едно училиште и предаваат по повеќе предмети наеднаш.

kolku-plata-zemaat-nastavnicite-vo-drzhavite-niz-svetot-kenija-iznenaduva-08.jpg

Македонија – околу 340 евра

Платите на наставниците во Македонија варираат во зависност од фондот на часови кои го имаат, но се движат околу 21.000 денари и не се на нивото на кое треба да бидат. Професијата не е доволно ценета и наставниците треба да имаат повеќе автономија за креативно организирање на наставата.

kolku-plata-zemaat-nastavnicite-vo-drzhavite-niz-svetot-kenija-iznenaduva-10.jpg

С. С. | Црнобело

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail