Колку време менаџерите за човечки ресури посветуваат на биографија

resume-2296-pixabay.png

Голем број на компаниии во Србија поминуваат од 10 до 15 минути проверувајќи некоја биографија, а на некои им се потребни само две минути.

„Bizlife“ преку анкета ги замолил менаџерите за човечки ресурси во големите компании да кажат колку време посветуваат на разледување CV и да кажат за начинот на вработување во Србија.

Тоа што сте завршиле факултет, не е е гаранција дека лесно ќе се вработите, но и тоа што не сте завршиле не значи дека нема да најдете работа во одредна фирма или компанија.

Резултатите покажале дека млад човек кој нема искуство, но кој е амбициозен може да дојде до саканите резултати.

Во некои земји CV се разгледува електронски, па така е важно да се пополнат одредени полиња за позицијата која ве интеренсира.

На скалата за оценки до 10, изгледот и важноста на CV-то е 8, а тоа покажува дека биографијата се уште влијае на вработувањето.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail