Колку Земјата се сменила за 70 години?

vest_4_495x495414.jpg

Луѓето имаат големо влијание врз Земјата, што може да се заклучи и од споредбата на оваа колекција од слики кои компарираат како одредени области изгледаат сега и во минатото.

Во некои случаи, разликата помеѓу двете фотографии е 50 години, додека во некои, пак, само 10-15.

1) Фотографиите на глечерот Муир на Алјаска снимени во август 1941 (лево) и август 2004 (десно) го покажуваат драстичното влијание на климатските промени.

 

2) Сечата на шумата Салта во Аргентина е јасно видлива на овие две слики од 1972 (лево) и 2009 (десно).

 

3) Климатските промени имаат екстремни последици на глечерите уште од 1970-тите. Ова се слики од Кори Калис глечерот во Перу од 1978 (лево) и 2011 (десно).

 

4) Топењето на ледот во Еквадор во периодот од март 1986 (лево) до февруари 2007 (десно)

5) Морето Арал во централна Азија драстично е намалено од 2000 (лево) до 2014 (десно).

 

6) Сушење на езеро во Канзас, САД, во 2010 (лево), 2011 (средина) и 2012 (десно)

 

7) Сушење на реките во Јута и Аризона, САД, од март 1999 (лево) до мај 2014 (десно)

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail