Конкурс за доделување на 20 целосни стипендии за додипломски, постдипломски и докторски студии на државните високообразовни установи во Унгарија за академската 2017/2018 година

108367.jpg

Програмата Стипендиум Хунгарикум (Stpendium Hungaricum) на Владата на Унгарија за академската 2017/2018 година, предвидува да бидат доделени вкупно 20 стипендии на кандидати од Република Македонија и тоа:

  • 7 стипендии за додипломски студии по економија, инженерство, технологија, медицина, уметности и природни науки;
  • 7 стипендии за постдипломски студии по економија, инженерство, технологија, медицина, уметности и природни науки;
  • 2 стипендии за едноциклусни студии од областите од интерес;
  • 4 стипендии за докторски студии од областите од интерес.

Доколку студиите се изведуваат на унгарски јазик, прифатените кандидати треба задолжително да посетуваат едногодишни подготвителни курсеви за изучување на унгарскиот јазик, пред отпочнувањето на студиите.

Доколку пак, студиите се изведуваат на некој странски јазик, потребно е прифатените кандидати да го познаваат тој јазик на ниво кое го бара соодветната високообразовна установа.

Стипендијата ги покрива трошоците за:

  • Школарина
  • Сместување во студентски кампус на институцијата домаќин, или месечен надоместок од 40.000 ХУФ
  • Здравствено осигурување
  • Месечна стипендија, согласно постојната законската регулатива која се однесува на унгарските студенти, вклучувајќи ја и годината во која се посетува подготвителен курс за изучување на унгарскиот јазик.

Патните трошоци се на товар на кандидатите.

Сите подетални информации за начинот, критериумите и потребните документи за аплицирање и студирање, како и листата на државни високообразовни установи во Унгарија може да се обезбедат на www.stipendiumhugaricum.hu, каде воедно се поднесува и електронската апликација и сите неопходни документи, заклучно со 31 март 2017 година. Истовремено, секој кандидат задолжително својата апликација треба да ја достави и до Министерството за образование и наука на Република Македонија на електронската адреса katerina.sumanovska@mon.gov.mk.

За дополнителни прашања можете да се обратите на mariann.veres@tpf.hu

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail