Конкурс за доделување на стипендии за последипломски студии од Министерството за образование, култура, спорт, наука и технологија (Monbukagakusho: MEXT) на Јапонија за 2019-2021 година

Konkurs-za-dodeluvanje-na-stipendii-za-poslediplomski-studii-od-Ministerstvoto-za-obrazovanie-kultura-sport-nauka-i-tehnologija-Monbukagakusho-MEXT-na-Japonija-za-2019-2021-godina.jpg

Конкурс за доделување на стипендии за последипломски студии од Министерството за образование, култура, спорт, наука и технологија (Monbukagakusho: MEXT) на Јапонија за 2019-2021 година

Доделените стипендии се однесуваат за усовршување или последипломски студии.

а) Усовршување: времетраењето на стипендиите е 2 години (април 2019 – март 2021 година) или 1,5 години (октомври 2019 –  март  2021 година).

б) Последипломски студии – магистратура или докторат (април или октомври 2019 година).

Првите шест месеци од престојот се посветени на изучување на јапонскиот јазик.

Стипендиите се наменети за усовршување или последипломски студии во сите научни области. На кандидатите не им е дозволено да се усовршуваат или да ги реализираат последипломските студии во Јапонија во област која што не е сродна со областа во која што ги завршиле своите додипломски студии.

Заинтересираните кандидати треба да ги исполнуваат следните услови:

1.    да се државјани на Република Македонија;
2.    да се родени после 2 април 1984 година;
3.    да се имаат стекнато со универзитетска диплома, или да се пред завршување на студиите (да дипломираат до март или септември 2019 година);
4.    да бараат усовршување во својата или сродна научна област;
5.    да се согласни да го изучуваат јапонскиот јазик.

Стипендијата вклучува:

1.    месечен надоместок:~143.000–145.000 јапонски јени/месец
(~1.000 евра/месец);
2.    авионски билет (Македонија –Јапонија-Македонија);
3.    школарина.

Потребни документи за конкурирање во првата фаза:

Пријава (веб страница на МОН);

1. Пополнета апликација (веб страница на МОН) и две (2) оригинални фотографии (4, 5 x 3, 5 см);

2. Област на студии и Програма за планот на истражување (веб страница на МОН);

3. Уверение за положените испити со оцени и просечен успех (оригинал или фотокопија заверена на нотар) и негов превод на англиски јазик од овластен судски преведувач;

4. Диплома за завршен факултет (или потврда издадена од факултетот дека кандидатот ќе дипломира до март или сeптември 2019 година – оригинал или фотокопија заверена на нотар) и нејзин превод на англиски јазик од овластен судски преведувач;

5. Препорака од декан или универзитетски професор на англиски јазик (слободен формат или на терк достапен на веб страницата на
МОН);

6. Абстракт од тезите на англиски јазик (ако кандидатот ги има);

7. Препорака од работодавецот на англиски јазик (за кандидатите кои се вработени);

8. За кандидати од областа на уметноста или музиката: фотографија на лично изработено дело или снимено музичко дело на ЦД.

Сите документи се поднесуваат во  3 примероци (1 оригинал и 2 обични фотокопии) во архивата на Министерството за образование и наука (поранешна зграда на Нова Македонија – приземје) или по пошта на адреса: Министерство за образование и наука, Сектор за меѓународна соработка, ул. „Св. Кирил и Методиј“ бр. 54, 1000 Скопје.

Потребните документи за поднесување на кандидатитурите, како и подетални информации може да се најдат подолу:

– 2019 Application Form For Japanese Government MEXT Scholarship Graduates

– 2019 Application Guidelines For Japanese Government MEXT Scholarship Graduates

– 2019 Field of Study and Research Plan Graduates

– 2019 Notes for Applicants Graduates

– 2019 Recommendation Form Graduates

– Пријава

Лице за контакт: Јулијана Балевска, Сектор за меѓународна соработка, e-mail: [email protected] тел: +389 2 3140
186.

Краен рок за пријавување: 31 мај 2018 година

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail