Конзервација на предметите од поставките во Кривопаланечкиот музеј

133526777-98756.jpg

До средината на оваа година се очекува да бидат отворени двете реновирани поставки во кривопаланечкиот музеј, а стручен тим ќе работи на конзервација на предметите од поставките, најави директорот на ЛУ Градски музеј, Крива Паланка, Драган Величковски.

Реновирањето и  реконципирањето на историската и етнолошката поставка се врши со средства од Министерство за култура на Република Македонија.

– Она што беше обврска на фирмата за реконструкција и реставрација беше завршено, сега стручните лица ќе вршат конзервација на дел од предметите, бидејќи градскиот музеј никогаш нема направено конзервација на музејскиот материјал којшто е под закана од уништување. Ќе се работи и на текстовите, скиците и фотографиите за поставување на двете поставки, рече Величковски.

Годинава музејот ќе реализира повеќе редовни изложби со акцент на фотографските, во соработка со Фото-клуб „Куманово“. Планирана е и пролетна манифестација за „традиција на мартинки“ во соработка со „Хаемос“ од Скопје, а ќе се реализираат и ахеолошки ископувања на повеќе локации во општината.

– Со Дирекцијата за култура и уметност ќе работиме на повеќе активности, а до Министерство за култура аплициравме со повеќе од шест проекти за археолошки ископувања на подрачјето на општината: во село Градец, Градиште, Опила, Вржогрнце, Конопница и т.н. „Млековод“. Министерството е со лимитирани средства, очекуваме одобрување на најмалку два проекта, од кои се надевам приоритетниот за нас, Градиште во Градец да биде еден од нив, дополни Величковски.

Според него, овој локалитет има поширок опфат, но и важност, не само од областа на археологијата, туку целиот комплекс каде е сместена и испосницата на пустиножителот, светецот Јоаким Осоговски е туристички локалитет значаен за општината и за целиот регион.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail