Креативни индустрии – спектар на можности или затворен круг на идеи – TEDx Скопје:

TEDxSSS-Cover-e1493042227280.png

Таленти насекаде, дел познати, дел неоткриени. Колку од нашите креативни таленти добиваат можност за професионален развој и напредок во земјава?

Дали во Македонија се препознава потенцијалот на креативните индустрии за креирање нови работни места и за зајакнување на економијата базирана на знаење, или овој сектор претставува само затворен круг на идеи? Што лежи во суштината на дизајнот и иновациите и како тие да се искористат за економски и културен развој, за решавање на општествените проблеми и за отворање повеќе можности за овие професионалци? Дали технологијата, отворениот софтвер и хардвер, и отворените системи за дизајнирање водат кон нова трета индустриска револуција?

Бидејќи за овие прашања ретко се дискутира, првиот настан од новата серија TEDxSeptemvriskaSesijaSalon настани во Македонија ќе го посветиме токму на темата „Креативните индустрии – спектар на можности или затворен круг на идеи?”.

TEDx #2 pic 3На настанот ќе се обидеме да дадеме одговор на дел од овие прашања, да продискутираме и да го предизвикаме вашето постоечко размислување за начинот на кој ја поттикнуваме креативноста, го негуваме талентот и создаваме креативни дела со економска, културна и социјална вредност. Преку споделување на информации, идеи и мислењa ќе се обидеме да ги одговориме прашањата за тоа која е нашата улога во поттикнување на развојот на талентите и дали и како соработката помеѓу различните дисциплини и сектори (уметност, дизајн, технологија, образование, здравство, итн.) ќе отвори можности за раст и развој на креативните индустрии?

Настанот ќе се оддржи на 06.05.2017, со почеток од 19 часот во просториите на Кино Фросина, односно Младинскиот културен центар (МКЦ) во Скопје. Настанот е независно организиран ТEDх настан и истиот е лиценциран од страна на TED. Повеќе детали во однос на експерт гостите, партнер организациите и агендата на настанот ќе бидат дополнително објавени.

За присуство на настанот, сите заинтересирани е потребно да пополнат апликационен формулар: https://goo.gl/forms/HBm9xHrHBP6PmDo12
Учеството на настанот е бесплатно.

Поддржувачи: Скопје Креатива, Social Innovation Hub, Smart Up – Social Innovation Lab

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail