Листа со бесплатни дигитални платформи, апликации и содржини за учење дома

educational2-01-702x336-1.png

Онлајн сликовници на повеќе јазици, пристап до светската дигитална библиотека и наставни апликации за учење јазици, се дел од активностите кои Министерството за образование ги препорачува на родителите за време на изолацијата против коронавирусот.

“Основците и средношколците не одат на училиште, не посетуваат настава. Помалите од нив не посетуваат градинка. Но, тоа не значи дека образовната надградба треба да застане. Напротив, има многу начини како децата да продолжат да се едуцираат и во вакви вонредни околности, во домашни услови“, пишуваат од Министерството.

Во прилог, МОН предложи листа на бесплатни и слободни за користење дигитални платформи, апликации и содржини што може да бидат корисни за едукација на младите, потсетувајќи ги родителите и старателите активно да учествуваат во учењето на своите деца.

“Родителите и старателите треба ја користат технологијата како една состојка од процесот на учење во кој има интеракција и со други луѓе, знаејќи дека технологијата сама по себе не може да го замени присуството и насочувањето на наставниците или родителите. Ова важи особено за помалите деца.
Да ги заштитат личните податоци на децата. Родителите и старателите треба да ги проверат дигиталните извори што ги користат децата и да ги избегнуваат оние што не изгледаат безбедно или оние каде се бара давање на детални лични податоци. Идентитетот на децата, нивната локација, националната или верска припадност не треба да бидат меѓу бараните информации за пристап до наставните ресурси“, стои во соопштението.

Целиот текст прочитајте го на радиомоф

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail