Македонски автори во антологија на европски расказ

evropse-priche.jpg

Писателите Славчо Ковилоски, Ранко Младеноски и Христо Петрески се застапени во антологија на европски раскази со наслов „Дарови на европскиот расказ“, која беше промовирана во неколку балкански градови.

Покрај тројцата македонски писатели, во антологијата се вклучени и педесетина автори од 15-ина земји, како и ромски автори.

Приредувач на антологијата е Здравко Кецман, според кого „Дарови на европскиот расказ“ е слика на Европа, како посебен културолошки континент.

За македонскиот расказ Кецман ја истакнува поврзаноста со светите браќа Кирил и Методиј, истакнувајќи дека „и современите писатели негуваат цврста врска со митот, легендата и традицијата во поширока смисла, јазикот им е моќен, еруптивен, со силни чувства и сетила. Таа поврзаност ги држи и со преостанатите балкански народи“.

Антологијата содржи и библиографски податоци на застапените автори.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail