Македонски Телеком го изведе првото 5G демо во Македонија

MAR_2911_FINAL-4.jpg

Денес, во Скопје, МакедонскиТелекомгореализирашепрвото 5G демо во земјата, со што направи уште еден чекор кон воведувањето на оваа технологија во Македонија, која ќе овозможи технолошки напредок на општеството и многу нови функционалности за корисниците.

За прв пат во регионот, измерена е брзина преку мобилната мрежа,која е за над четири пати поголема од брзините на пренос на податоци на 4G мрежата.

„Денес ја измеривме најголемата брзина досега,иако брзината не е главната придобивка од 5G технологијата. Овој нов технолошки стандард ќе го смени не само начинот на кој комуницираме туку и начинот на кој живееме. Денес, покажавме дека одиме во чекор со европските земји,ги поставивме основите,ја демонстриравме неверојатната брзина на 5G.Но ова е само почеток, ќе продолжиме да инвестираме и да ја надградуваме мрежата за дабидеме подготвени за комерцијалниот старт“ – изјави Никола Љушев, Главен извршен директор на Македонски Телеком.

5G е нов технолошки стандард кој ќе биде главниот предизвик на телекомуникациските оператори во наредниве години.Супериорноста на мрежата во сите нејзини сегменти  е главниот предуслов за воведување на оваа нова технологија. Со оглед на тоа, Македонски Телеком планира инвестиции во мрежата во наредните две години, за да ги исполни сите предуслови за комерцијалниот почеток на 5G.

Мрежата на петтата генерација не само што ќе донесе огромни брзини на пренос на податоци преку интернети комуникација во реално времетукуцелосно ќе го смени начинот на кој што функционира нашето општество: Интернетна нештата (Internet of Things) ќестанереалност (дронови, роботи), ќеживеемевопаметнидомови и паметниградови, ќевозимепаметниавтомобили, а ќе имаме придобивкии во медицината, образованието, бизнисот.

5Gт ехнологијата ќе почне да се имплементира во Европа од 2020 година, а целосна имплементација со сите нејзини напредни функционалности се очекува во периодот по 2025година.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail