Меѓународниот Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ – Св. Николе – Битола доделува 20 стипендии

Stipendii-poster-2.png

Меѓународниот Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ – Св. Николе – Битола доделува вкупно 20 стипендии, односно по 4 стипендии за студирање на секој од факултетите:

 • на Факултетот за економија и организација на претприемништво, по една стипендија во износ од 1000 и 500 и две по 250 евра;
 • на Факултетот за психологија, по една стипендија во износ од 1000 и 500 и две по 250 евра;
 • на Факултетот за информатика, по една стипендија во износ од 1000 и 500 и две по 250 евра;
 • на Факултетот за безбедносно инженерство, по една стипендија во износ од 1000 и 500 и две по 250 евра.
 • на Факултетот за правни науки, по една стипендија во износ од 1000 и 500 и две по 250 евра.

Дали стипендиите можат да се продолжуваат во наредните години од студирањето?

Да, стипендиите се со можност за продолжување, доколку се исполнат четирите услови:

 • Студентот да биде запишан како редовен студент;
 • Да ги има положено сите предвидени испити најдоцна до 15-ти септември;
 • Да оствари просек од најмалку 8,5;
 • Да оствари најмалку 50% учество во активностите на студентскиот сојуз;

Аплицирање

Право на аплицирање имаат сите ученици кои во моментот се во четврта година во средно училиште (матуранти 2016/2017).

Аплицирањето е бесплатно и се врши со пополнување на електронска апликација која е дадена подолу. Сите пријавени кандидати потребно е да достават скенирани свидетелства од прва до трета година средно образование на следниов меил:[email protected] најдоцна до 20 април 2017 година.


 Тестирање

Стипендиите се доделуваат врз основа на постигнати резултати на тестирање (максимум 70 поени) и успех во 1, 2 и 3 година (максимум 30 поени). Тестирањето за стипендии ќе биде спроведено од страна на Комисијата за стипендирање при Меѓународниот Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ – Свети Николе – Битола на 22 aприл 2017 во 12:00 часот на три локации истовремено:

Св. Николе – МСУ „Г.Р. Державин“
Битола – МСУ „Г.Р. Державин“
Скопје – СУГС „Кочо Рацин“ – Ѓорче Петров

Тестот содржи 40 прашања од кои 30 се на заокружување (по 1 поен) и 10 се на дополнување (по 4 поени). Време за решавање: 90 минути. Прашањата за тестирање се избираат од литература која се користи во средните училишта во Р. М.


Литература

1. Факултет за економија и организација на претприемништвото: Економија за четврта година за реформирано гимназиско образование – Лила Дамеска;  Менаџмент за четврта година гимназиско образование – Бобек Шуклев, Маја Шуклева
2. Факултет за психологија: Психологија за средните училишта во Република Македонија – автор: Љуљзим Муртезани
3. Факултет за информатика: Информатика за средно образование – Даниела Ѓорѓевиќ
4. Факултет за безбедносно инженерство: општ тест по математика од средните училишта
5. Факултет за правни науки: Вовед во право –  Димитар Балајџиев, Добринка Тасковска, Миодраг Мицајков


Аплицирање чекор по чекор

 1. Пополнете ја  бесплатната апликацијата за пријавување.
 2. Доставете ја целокупната документација (скенирани свидетелства од прва до трета година средно образование) во електронска порака на следнава адреса [email protected] најдоцна до 20 април 2017.
 3. Дојдете на тестирањето закажано на 22 април 2017 во 12:00 часот во Битола, Св. Николе или Скопје.
 4. Носете документ за идентификација.
 5. Одговорете точно на прашањата.
 6. Проверете ги резултатите од тестирањето на 10 мај 2017.
 7. Очекувајте една од 20-те стипендии.

Што мислиш ти?
 • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
 • Mail