„Минималци“ во Европа: Во Швајцарија убедливо најголем, најнизок во екс-советските земји

plata.jpg

зносот на законски пропишана минимална плата во европските земји значително се разликува. Минималецот во Швајцарија е 2.709 евра и е речиси 12 пати поголем од оној во Бугарија, членки на ЕУ, со 222 евра, објави Евростат.

Во Швајцарија нема минимална плочка во сите кантони, а ова е просеч од минималната плата која е пропишана единствено во Јура и Нојшател.

Најниските минималци се во источно-европските земји – во Молдавијаизнесува 105 евра, Белорусија 115 евра, Украина 118 евра и Русија 124 евра.

Во земјите на регионот најнизок минимален приход има во Црна Гора – 193 евра. Сличен е и во Македонија – 195 евра. Минималецот во Србија изнесува 231 евра

Во Босна и Херцеговина, според официјалната статистика, минималната плата изнесува 208 евра; со тоа што нешто повеќе е во ентитетот Република Српска – околу 230 евра.

Во Хрватска е 405 евра, во Словенија 667 евра

Иако во Босна и Херцеговина, Србија и Македонија минимална плата е поголема отколку во Црна Гора, официјалните просечни плати во овие земји се пониски.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail